Applaus van koningin Mathilde voor handwaslied UHasselt    9 nov 2017

Applaus van koningin Mathilde voor handwaslied UHasselt
9 nov 2017

De wereldpremière van het ‘handwaslied’ is een feit. Met het nummer willen studenten van de UHasselt en PXL Music de hand- en tandhygiëne bij Indiase kinderen promoten. In de afgelopen maanden werkten ze mee aan de videoclip die op 9 november werd voorgesteld in een dovenschooltje in Mumbai. Ook koningin Mathilde was daarbij aanwezig.

Unicef India zal het handwaslied gebruiken in het kader van Fit For School (dat ondersteund wordt door de WHO en Unicef). Dat programma wil handen wassen en tanden poetsen bij kinderen in ontwikkelingslanden promoten – en dat als activiteit op school. Fit For School maakt in India deel uit van een nationaal gezondheidsprogramma.

“Door Fit For School consequent toe te passen, daalt het schoolverzuim omwille van tand- of buikpijn al binnen een jaar. Na drie jaar consequent toepassen van het programma, ziet men zelfs een aanzienlijke daling van kindersterfte door longontsteking en diarree”, aldus Dr. Muriel Vermariën die het initiatief nam voor het handwaslied.

Stage
UHasselt-studenten van de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen zorgen sinds 2011 tijdens hun stage voor begeleiding bij Fit For School in de Fun and Child Schools van vzw Opus III in Jaipur – samen met studenten ergotherapie en tandheelkunde. Vier jaar later werd het programma ook opgestart in projecten van twee andere vzw’s (IIMC en PAZ). “We schenken Unicef India ons handwaslied maar al te graag als hupmiddel bij de verdere sensibilisering rond hand- en mondhygiëne op basisscholen”, zeggen ze.

“Zulke projecten – waarin studenten ook meedraaien in lokale klinieken en helpen met basiszorg – maken theorie heel concreet. Ze scherpen vaardigheden aan én openen een venster op de wereld”, aldus decaan Piet Stinissen.

Dovenschooltje
De videoclip van het handwaslied werd getoond tijdens een bezoek van koningin Mathilde aan een dovenschooltje in Mumbai. Naast Dr. Vermariën en prof. dr. Piet Stinissen vervoegden ook vertegenwoordigers van Unicef, het Opus-project en van het Belgische consulaat de delegatie.

BEKIJK DE VIDEOCLIP

De videoclip van het handwaslied is te bekijken op ons YouTube-kanaal.