Belangrijke stap in onderzoek naar interactie voeding, darmflora en immuniteit    16 nov 2017

Belangrijke stap in onderzoek naar interactie voeding, darmflora en immuniteit
16 nov 2017

Darmflora zijn gevoelig aan zout. Dat blijkt uit internationaal onderzoek waaraan ook prof. dr. Markus Kleinewietfeld (VIB-UHasselt) meewerkte. “De resultaten zijn veelbelovend, maar er is nog veel meer kennis nodig over de complexe interactie tussen voedselopname, darmflora en immuniteit – en over hun rol in ziekten.” De studie werd onlangs gepubliceerd in Nature.

Uit een studie onder leiding van wetenschappers van het Experimental and Clinical Research Center (ECRC) in Berlijn bleek dat zout het aantal vermindert van een specifiek type melkzuurbacteriën in de darm van muizen. Dat heeft een effect op immuuncellen die een kritieke rol spelen in autoimmuunziekten en hypertensie. Probiotica zouden een invloed kunnen hebben op deze slechte effecten van zout bij proefdiermodellen voor autoimmuunziekten en hypertensie.

“Dit zijn zeer interessante bevindingen, met een potentieel voor de ontwikkeling van nieuwe therapeutische pistes”, zegt professor Markus Kleinewietfeld (VIB-UHasselt), coauteur van het artikel. “Maar we zitten nog slechts in de beginfase. Er is nog veel meer kennis nodig over de complexe interactie tussen voedselopname, darmflora en immuniteit – en over hun rol in ziekten.”

Voeding
Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) bundelt de expertise van 75 onderzoeksgroepen samen in één instituut – een partnerschap met de vijf Vlaamse universiteiten. De VIB-UHasselt-onderzoeksgroep onder leiding van prof. dr. Markus Kleinewietfeld focust op processen die leiden tot autoimmuunziekten zoals Multiple Sclerose (MS). Concreet onderzoekt hij hoe voeding en het microbioom (de verzameling van bacteriën, schimmels, virussen en andere micro-organismen) de regulatie beïnvloeden van het afweersysteem bij ziektes zoals MS.

________

Publicatie
Salt-responsive gut commensal modulates TH17 axis and disease, Nicola Wilck et al., Nature 2017