‘Clay Matters’ zet klei op voetstuk in Herkenrodekazerne    17 nov 2017

‘Clay Matters’ zet klei op voetstuk in Herkenrodekazerne
17 nov 2017

Nog tot en met 10 december kan u in de Herkenrodekazerne gaan kijken naar Clay Matters, een tentoonstelling waarin u klei – letterlijk en figuurlijk – van een andere kant krijgt te zien. De expo is een organisatie van PXL-MAD, UHasselt en UGent.

“Rond klei hangt een wat negatieve connotatie. Het wordt gelinkt aan lagere kunsten – aan ambachten. En dus ook aan industrie en kapitalisme. Iets waar kunstenaars zich doorgaans ver van willen houden”, zegt curator Martine Geerts.

Met de tentoonstelling willen de organisatoren de materie enigszins opwaarderen. “We willen bezoekers verbazen”, klinkt het. In de Herkenrodekazerne staat/ligt/hangt dan ook werk van onder meer Christoph Fink, Grace Schwindt en Anne Wenzel. Vaasjes staan er langs een vos (rustend op de vloer). In sobere, spierwitte ruimten werden imposante, ietwat barokke constructies geïnstalleerd. Sommige werken spelen zelfs met de zintuigen.

Symposium
Parallel aan de tentoonstelling is er op 17 november nog een symposium. “Daar hebben we klassieke sprekers, maar ook performances. De bedoeling is om de academische wereld en kunstwereld samen te brengen. Zo gaan we onder meer de rol en relevantie van klei in hedendaagse kunst bespreken”, aldus Bert Willems (PXL-MAD/UHasselt).

In de december-editie van Nu weet je het! kunt u een hele reportage lezen, met de topkeuzes van curator Martine Geerts.

BEZOEK!

Clay Matters loopt nog t.e.m. 10 december in de Herkenrodekazerne. Open vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur. Toegang gratis.