Drie 'Cera Awards' voor studenten architectuur en interieurarchitectuur    24 okt 2017

Drie 'Cera Awards' voor studenten architectuur en interieurarchitectuur
24 okt 2017

Bachelorstudenten architectuur en interieurarchitectuur zijn afgelopen weekend bekroond met een Cera Award. De prijs beloont elk jaar jong (technisch) talent dat zich inzet voor de socialprofitsector en dat innovatie op maat ontwikkelt. UHasselt ging met drie Cera Awards aan de haal.

De studenten van de faculteit Architectuur en kunst voerden hun project uit voor de vakken Humane Wetenschappen 2 (docent Alida Van Wijck) en Menswetenschappen 2 (docent Jan Vanrie). Ze werkten daarvoor samen met het UD Woonlabo in Hasselt. De jury sprak zich lovend uit over met name de communicatieve en sociale vaardigheden van de studenten. Ook hun engagement, betrokkenheid, creatieve aanpak en gerichtheid op een bruikbaar resultaat voor de eindgebruikers waren grote pluspunten.

Deur en drinkglas
Tessa Verreth, Charlotte Ariën, Marie Vreys en Sofie Van Esser (interieurarchitectuur) dachten na over hoe je ruimtes zó kan verbeteren dat ze ook voor mensen met een mentale beperking aangenaam en gebruiksvriendelijk zijn. Ze ontwierpen een prikkelarme omgeving – met een belangrijke rol voor muziek – voor een 37-jarige vrouw met een zware mentale beperking.

Architectuurstudenten Rebecca Belien, Laura Lenaerts, Didem Sekban, Louise Croux, Mathijs Hermans en hun PXL-collega Ine Knippenberg maakten dan weer indruk met een ‘universele deur’ die voor iedereen – óók voor mensen die blind of rolstoelafhankelijk zijn – makkelijk(er) te gebruiken is.

Een andere Cera Award ging naar een Universal Design-drinkglas – het resultaat van een zoektocht naar hoe de keuken gebruiksvriendelijker voor alle mensen kan worden. Studenten architectuur Ine Lemmens, Lauren De Baets, Melanie Geerkens, Tom Demesmaeker en Ynias Beyens werkten daarvoor samen met ergotherapiestudente Jade Deferm (PXL).

Campus Masters
En nog méér prijzen: Marie Frioni (intussen UHasselt-alumna) pakte met haar afstudeerproject Sealab (academiejaar 2014-2015) – een studie- en informatiecentrum over de zee nabij een bedreigd vissersdorp in Dar Es Salaam – de derde plaats in de internationale wedstrijd Campus Masters. Er waren honderd inzendingen. Het ontwerp werd enkele jaren geleden ook al derde op de Euregionale Architectuurprijs.