Eredoctoraten, muziek én ijsjes markeren 44ste verjaardag UHasselt    30 mei 2017

Eredoctoraten, muziek én ijsjes markeren 44ste verjaardag UHasselt
30 mei 2017

Stijn Bijnens, Mariana Mazzucato en Morten Bennedsen zijn op 30 mei toegetreden tot het selecte gezelschap UHasselt-eredoctoren. Zij kregen van rector Luc De Schepper een diploma én de universiteitsmedaille. In deze Diesweek trakteerde de jarige UHasselt verder op muziek én… ijsjes.

In de afgelopen 44 jaar heeft de UHasselt naar aanleiding van haar Dies Natalis (28 mei) meer dan zestig eredoctoraten uitgereikt aan wetenschappers, denkers, architecten, kunstenaars… uit binnen- en buitenland. Dit jaar was het thema ‘Changemakers in Innovation’.

“Onze nieuwe eredoctoren dwingen ons om na te denken over de verandering van het innovatieproces. In disruptieve tijden als deze, waarin vernieuwingen elkaar in snel tempo opvolgen, is hun werk relevanter dan ooit”, zo sprak rector Luc De Schepper in zijn openingswoord. Daarna ging hij over tot het uitreiken van de eredoctoraten.

Prof. dr. Mariana Mazzucato (University College London) maakte vooral naam met haar boek ‘The Entrepreneurial State: Debunking Public vs. Private Sector Myths’, waarin ze argumenteert en illustreert hoe belangrijk een investerende, innoverende overheid is voor een slimme en duurzame groei. Met haar boek doorprikt ze de mythe van een bureaucratische overheid versus een dynamische, innovatieve privésector.

Prof. dr. Morten Bennedsen (verbonden aan INSEAD) focust in zijn onderzoek op het familiaal kapitaal en de familieonderneming. Volgens professor Bennedsen slagen grote én kleine familiebedrijven erin om, op eigen kracht, bij te dragen aan groei door (risicovolle) investeringen en innovatie. Daarmee doorbreekt hij het beeld – ‘behoudsgezind’ en ‘risico-avers’ – over familiebedrijven.

Stijn Bijnens (die hoge toppen scheerde als ondernemer) incarneert het durfkapitaal én de overheid: als algemeen directeur van LRM investeert hij via overheidskapitaal in infrastructuur, onderzoek, onderwijs én in risicovolle privéondernemingen. Een geslaagde combinatie, zo blijkt in Limburg. Want dat de sociale en economische ruggengraat van deze provincie na de mijnsluiting en de sluiting van Ford Genk niet geknapt is, is onder meer zijn verdienste én die van LRM.

Debat
Nadat de nieuwe eredoctoren hun diploma en medaille hadden ontvangen, gingen ze met elkaar in debat over de vraag welke rol de overheid, het durfkapitaal en familiebedrijven moeten spelen in het aanwakkeren van innovatie en groei.

Beats en ijsjes
Naar goede gewoonte zat/zit de Diesweek ook propvol muziek. Studenten/DJ-talenten lieten op de agora en in de Oude Gevangenis hun beats los op medestudenten en personeelsleden. Een optreden van de Britse a capellagroep The King’s Singers in Cultuurcentrum Hasselt zorgde 30 mei voor de muzikale apotheose.

Maar nog het méést gesmaakt werden wellicht de 1.000 ijsjes die de UHasselt uitdeelde voor haar 44ste verjaardag.

FOTOBOEK

Foto's van de ceremonie vindt u in het fotoboek.