Experten debatteren tijdens Wetenschapscafé over fijnstof    16 mrt 2017

Experten debatteren tijdens Wetenschapscafé over fijnstof
16 mrt 2017

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, maar tóch voldoet de luchtkwaliteit in Europa vaak niet aan de richtlijnen van de WHO. Doen onze overheden genoeg? En waarom hanteren landen verschillende normen? De UHasselt en het blad ‘New Scientist’ brachten op 15 maart experts rond de tafel tijdens een nieuwe editie van Wetenschapscafé.

Tijdens Wetenschapscafé ontmoeten wetenschappers en het grote publiek elkaar in een informele sfeer. Elke editie wordt opgehangen aan een brandend actueel onderwerp – zo debatteerden experts én leken in het verleden al over zorgapps, wetenschapsfraude en het klimaat. Deze editie was dat dus ‘fijnstof’.

In Muziekodroom belichtten Tim Nawrot (UHasselt), mobiliteitsonderzoeker Luc Int Panis (UHasselt/VITO) en luchtvervuilingsexpert Frans Fierens (Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu) – elk vanuit hun eigen achtergrond – een ander aspect in de discussie over fijnstof. Doet de overheid genoeg om ons te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s? Waarom zijn er verschillen tussen de Europese/Amerikaanse normen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie? Wat betekent die blootstelling voor fietsers en automobilisten? En hoe kan je meetgegevens rond mobiliteit en luchtvervuiling analyseren?

Koeien
“Het effect van de luchtverontreiniging op de gezondheid is een feit”, aldus Tim Nawrot tijdens het debat. “Zo tonen studies aan dat blootstelling aan fijnstof tijdens de zwangerschap leidt tot kortere telomeren bij kinderen. En dus: tot een sneller biologisch verouderingsproces. En ook bij koeien werd gekeken naar de invloed van fijnstof. Uit onderzoek blijkt dat koeien vaker sterven bij meer blootstelling aan fijnstof.”

Het komt erop aan om keuzes te maken, klinkt het. “Kiezen voor onze gezondheid en voor minder stilstand op de weg. Als je de haven van Antwerpen gaat uitbreiden, dan zorgt dat ook voor meer verkeer op de weg.” Met alle gevolgen van dien.

Deze editie van Wetenschapscafé is een initiatief van de faculteit Wetenschappen van de UHasselt, in samenwerking met New Scientist.