Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Gloednieuwe microscopen zien het licht in BIOMED    23 jun 2017

Gloednieuwe microscopen zien het licht in BIOMED
23 jun 2017

Vandaag (23 juni) lanceert BIOMED het Advanced Optical Microscopy Centre, dat onderdak biedt aan twee gloednieuwe microscopen. “De UHasselt consolideert hiermee haar voortrekkersrol in geavanceerde live-cell lichtmicroscopie én opent de deur naar super-resolutiemicroscopie”, zeggen onderzoekers Marcel Ameloot en Jelle Hendrix.

De microscopen zijn breed inzetbaar, zowel in het life-sciencesonderzoek als in de materiaalwetenschappen. Prof. dr. Marcel Ameloot: “We hopen dat deze nieuwe apparatuur een extra stimulans kan geven aan onderzoeksprojecten waarin die verschillende disciplines elkaar aanvullen en dat ze baanbrekend interdisciplinair onderzoek kan initiëren.”

“We voorzien in interne en externe dienstverlening, gebruiken de apparaten in onze eigen studies van complexe biologische mechanismen én blijven volop inzetten op de ontwikkeling van algoritmen voor microscopie-dataverwerking”, aldus prof. dr. Jelle Hendrix.

Molecule                                                         
De nieuw verworven ‘confocale fluorescentiemicroscoop’ is véél gevoeliger dan het al aanwezige model – wat bijvoorbeeld toelaat om het gedrag van één enkele molecule te bestuderen. “Met het apparaat kunnen bovendien verschillende fluorescente merkers op een uiterst nauwkeurige manier van elkaar onderscheiden worden.”

De nieuwe nanoscopie-opstelling schiet dan weer tot tienmaal scherpere beeldjes dan een normale lichtmicroscoop. “Op die manier kunnen we het reilen en zeilen van complexe structuren nauwkeurig in kaart brengen.” Omwille van de gevoeligheid staat het apparaat in een (eveneens nieuwe) ruimte met strikte temperatuurcontrole.

De onderzoeksapparatuur werd verworven dankzij Herculesfinanciering en met steun van Provincie Limburg.