Industrieel ingenieurs UHasselt/KU Leuven winnen EOS-Prijs 2017    19 dec 2017

Industrieel ingenieurs UHasselt/KU Leuven winnen EOS-Prijs 2017
19 dec 2017

Céline Cuypers en Kobe Bamps hebben op 18 december de EOS-Prijs voor beste masterproef in de harde wetenschappen gewonnen. De afgestudeerde UHasselt/KU Leuven-studenten industrieel ingenieur ontwikkelden, samen met Dr. Pieter Koopman (Jessa Ziekenhuis/UHasselt), een algoritme dat de risico’s bij de behandeling van hartritmestoornissen vermindert.

Met de EOS-Prijs bekronen Scriptie vzw en EOS Magazine jaarlijks de beste scriptie in de harde wetenschappen. Uit ruim 140 inzendingen nomineerde de EOS-jury vijf finalisten. Daarna werd de onlinepoll geopend en mocht het grote publiek stemmen. Laureaten Céline Cuypers en Kobe Bamps kregen een cheque van 1.000 euro mee naar huis én zien een artikel over hun werk verschijnen in EOS Magazine.

Hik
De twee UHasselt/KU Leuven-afgestudeerden ontwikkelden een algoritme om mogelijke beschadiging van de middenrifzenuw (nervus phrenicus) bij de invasieve behandeling van hartritmestoornissen béter te helpen voorkomen. Dat deden ze samen met Dr. Pieter Koopman, cardioloog-ritmoloog aan het Hartcentrum Hasselt, Jessa Ziekenhuis en Limburg Clinical Research Program.

“De plaats van de nervus phrenicus ten opzichte van het hart verschilt van mens tot mens – bij sommige patiënten loopt die bijvoorbeeld heel dicht langs de longaders”, zegt Dr. Koopman. “Daarom stimuleren we de zenuw tijdens de operatie op zó een manier dat de patiënt de hik krijgt. Als de hik vermindert, zetten we de behandeling onmiddellijk stop. Maar dan kan het al te laat zijn en is de zenuw al (deels) beschadigd”, aldus Dr. Pieter Koopman.

Algoritme
Het algoritme (EXSAC) dat Céline Cuypers en Kobe Bamps uitdokterden voor hun masterproef kan de locatie van die nervus phrenicus al bepalen vóór de ingreep. Het algoritme werd uitgetest op 27 patiënten. “Bij 89% van de patiënten kon EXSAC de zenuw detecteren met een accuraatheid van 3,51 millimeter. De dokter kan de ablatie uitvoeren met een nauwkeurigheid van 1 à 3 millimeter, dus dit is een zeer goed resultaat”, zeggen ze.

“Met het algoritme kan de arts de locatie van de zenuw vóór de ingreep weergeven. Zo weet hij ook precies waar de gevaarlijke punten zijn.” Het algoritme wordt wel nog niet meteen in het operatiekwartier gebruikt: eerst moeten er nog medische validaties volgen.

In de prijzen
Met hun masterthesis vergaarden Céline Cuypers en Kobe Bamps al meerdere prijzen. Zo werden ze bekroond met de Paul Donnersprijs 2017 én de publieksprijs van ingenieurs-vereniging ie-net.