Internationale award voor ‘onderzoek naar onderzoek’    19 sep 2017

Internationale award voor ‘onderzoek naar onderzoek’
19 sep 2017

UHasselt-doctoraatsstudente Noémie Aubert Bonn (faculteit GLW) heeft een prijs in de wacht gesleept op de World Conference on Research Integrity in Amsterdam. “Ik ben blij met de erkenning die Noémie krijgt voor haar werk, waarin ze focust op wetenschappelijke integriteit”, aldus promotor prof. dr. Wim Pinxten.

Noémie Aubert Bonn voert – zoals ze het zelf omschrijft – “onderzoek naar onderzoek”. “Door imperfecties binnen het huidige systeem zie je dat er soms onderzoeksresultaten komen bovendrijven die bijgekleurd zijn of – in het ergste geval – verzonnen. Ik probeer na te gaan wat er zoal verkeerd loopt binnen dat onderzoekssysteem. Hoe gaan onderzoekers te werk? Hoe verloopt het publicatieproces? Wat frustreert wetenschappers – en wat drijft hen? Het zijn onder meer op zulke vragen dat ik focus.”

De PhD-studente is al anderhalf jaar bezig aan haar doctoraatsstudie. “In een eerste fase heb ik de literatuur rond wetenschappelijke integriteit grondig bestudeerd. De volgende stap zijn gesprekken met onderzoekers en andere betrokken actoren. Uiteindelijk hoop ik dat ik met mijn onderzoek een bijdrage kan leveren aan de verbetering van het onderzoekssysteem. “Dat de nadruk met andere woorden zal verschuiven naar kwaliteit – en niet zozeer kwantiteit.”

Veelbelovend
De WCRI Excellence in Doctoral Research Award wordt toegekend aan veelbelovende doctorandi. Aan de Secondary Award die Noémie ontving, is 250 euro verbonden.

MEER LEZEN?

Noémi figureert ook in het septembernummer van Nu weet je het!. Lees meer over haar onderzoek, dromen en ambities .