Internationale top MS-onderzoek zakt af naar UHasselt    25 okt 2017

Internationale top MS-onderzoek zakt af naar UHasselt
25 okt 2017

Op 24 oktober verwelkomde UHasselt enkele internationale toppers binnen het MS-onderzoek. “Met dit symposium versterken we onze banden en bouwen we verder aan nationale en internationale samenwerkingen die ons onderzoek extra optillen”, zeggen Piet Stinissen en Jerome Hendriks (BIOMED).

Multiple Sclerose (MS) is een ongeneeslijke chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. In België leven er zo’n 11.000 personen met MS – of 1 op 1.000 Belgen. Omdat elke patiënt uniek is – met een eigen ziekteverloop, unieke set aan symptomen en reacties op bepaalde medicatie of revalidatie – zijn diagnose, prognose, behandeling en zorg vaak erg moeilijk.

Afweercellen in hersenen
De topwetenschappers die het podium betraden, hebben één gemeenschappelijk doel: via fundamenteel onderzoek nieuwe moleculaire mechanismen ontdekken die gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van nieuwe MS-therapieën.

“Neuroloog Alexandre Prat (Université du Montréal), bijvoorbeeld, doet onderzoek naar een van de eerste stappen bij de ontwikkeling van MS: het binnendringen van afweercellen in de hersenen. Normaal gezien wordt dat verhinderd door de ‘bloed-hersenbarrière’, maar bij MS is die barrière verstoord”, legt prof. dr. Jerome Hendriks (BIOMED) uit. Tussen professor Prat en BIOMED bestaan er al nauwe banden – onder meer via de uitwisseling van onderzoekers.

Andere internationale topsprekers op het programma waren prof. dr. Scott Zamvil (University of California), prof. dr. Francisco Quintana (Harvard) en prof. dr. Thomas Korn (Technische Üniversität München).

Extra kansen
BIOMED heeft reeds jarenlang een sterke reputatie in het MS-onderzoek. “In Vlaanderen brengen we onderzoekers en artsen van alle universiteiten op regelmatige basis bij elkaar om kennis uit te wisselen via een Wetenschappelijke Onderzoeksgemeenschap (WOG) van het Vlaamse FWO”, zegt prof. dr. Piet Stinissen, promotor van dit netwerk.

Voor de editie 2017 werden nu ook enkele buitenlandse MS-experten ingevlogen. “Internationale samenwerking is onmisbaar wil je meer details blootleggen van deze complexe ziekte en nieuwe invalshoeken bieden voor betere therapieën. De netwerken geven ook onze jonge onderzoekers de nodige kansen.”

Dr. Bieke Broux (BIOMED) kan daarvan meespreken. “Mijn onderzoeksverblijf van twee jaar bij professor Prat in Montréal heeft me veel extra bagage meegegeven als wetenschapper. Met die ervaring bouw ik nu een nieuwe MS-onderzoekslijn uit die onlangs nog steun kreeg van de Belgische Charcot stichting.”

Over WOG-MS
WOG-MS (Wetenschappelijke Onderzoeksgemeenschap - Multiple Sclerose) werd opgericht in 2009 met financiering van het FWO. Het WOG-MS heeft als doel MS-onderzoeksgroepen in Vlaanderen samen te brengen en samenwerking op nationaal en internationaal niveau te versterken.