Jos Delbeke krijgt eredoctoraat van UHasselt    24 nov 2017

Jos Delbeke krijgt eredoctoraat van UHasselt
24 nov 2017

Jos Delbeke heeft op 24 november een eredoctoraat ontvangen van de UHasselt. Delbeke, directeur-generaal Klimaatactie binnen de Europese Commissie, treedt daarmee in de voetsporen van 66 andere wetenschappers, kunstenaars, artiesten, architecten, denkers… uit binnen- en buitenland. Het eredoctoraat markeert het 20-jarig bestaan van het Centrum voor Milieukunde.

Jos Delbeke verdiende zijn sporen als onderhandelaar van de Europese Commissie tijdens opeenvolgende klimaatconferenties van de Verenigde Naties. Hij is ook een van de architecten van de klimaatstrategie van de EU. Aan het hoofd van het directoraat-generaal Klimaatactie is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van Europese wetgeving rond onder meer auto’s en brandstoffen, emissiehandel en luchtkwaliteit. Sinds 2013 doceert hij aan de KU Leuven (waar hij eerder een doctoraat behaalde in de economie).

De faculteit Wetenschappen en het Centrum voor Milieukunde van de UHasselt droegen Jos Delbeke voor als doctor honoris causa. “Wij eren u vandaag als leider, als strateeg, ten dienste van het klimaatbeleid en het leefmilieu in het algemeen”, aldus promotoren prof. dr. Jaco Vangronsveld (directeur Centrum voor Milieukunde) en prof. dr. Bernard Vanheusden (faculteit Rechten) in de laudatio.

20 jaar CMK
Het eredoctoraat werd uitgereikt naar aanleiding van het 20-jarig jubileum van het Centrum voor Milieukunde. Het multidisciplinaire UHasselt-onderzoeksinstituut huisvest vandaag meer dan 100 biologen, chemici, economen en juristen die samenwerken rond een waaier van thema’s – de impact van metalen, organische verontreinigingen… op organismen (planten, bacteriën, schimmels…); duurzame en schone technologieën; en klimaatverandering, ecosysteemdiensten en biodiversiteit.

In november 2016 – bijna een jaar geleden – opende het CMK de Ecotron Hasselt University. Deze topinfrastructuur voor klimaat- en biodiversiteitsonderzoek heeft een oppervlakte van ruim 1.000 vierkante meter en is gelegen in Terhills aan hoofdtoegangspoort Connecterra van het Nationaal Park Hoge Kempen.