Mobile Health Unit en Genkse incubatoren samen op ‘Levensloop Genk’    19 okt 2017

Mobile Health Unit en Genkse incubatoren samen op ‘Levensloop Genk’
19 okt 2017

De Mobile Health Unit (MHU) van UHasselt, Jessa en ZOL hebben op 14 en 15 oktober vijf deelnemende teams aan de Levensloop in Genk in real-time gemonitord. Onderzoekers maten onder meer hun hartslag, snelheid en afgelegde kilometers. Eerder monitorde MHU al de stuntende piloten op de International Sanicole Airshow.

De Mobile Health Unit was prominent aanwezig op de Levensloop in Genk (een initiatief van Stichting Tegen Kanker). Zo had ze – samen met C-Mine Crib, IncubaThor en BlueHealth Innovation Center – een team van maar liefst 60 lopers (‘De IncuRunners’) klaar voor de start.

Daarnaast volgden MHU-onderzoekers 119 lopers uit vijf teams in real-time. “Via een smartwatch en smartphone konden we live hun hartslag, snelheid, afgelegde kilometers, looptijd en locatie bepalen. Per team werd één loper uitgerust met de technologie, die hij/zij na zijn/haar loopbeurt weer doorgaf aan de volgende loper”, aldus dr. Valerie Storms, coördinator van de Mobile Health Unit. De applicatie en het dashboard werden ontwikkeld door studenten industriële wetenschappen elektronica-ICT, onder leiding van professor Ronald Thoelen, in samenwerking met het MHU-team.

657,91 kilometer
Uit de verzamelde gegevens bleek dat die 119 lopers samen 657,91 kilometer hadden afgelegd in 24 uur. “Het winnende team liep in totaal 157,43  kilometer, met een gemiddelde hartslag van 146 bpm en een gemiddelde snelheid van 7,3 km/uur.” De hoogste snelheid die de MHU-onderzoekers registreerden, bedroeg 19,46 km/uur, de hoogste hartslag 199 bpm en de langste individuele afstand 18,23 kilometer.

‘De IncuRunners’ eindigden overigens op de derde plaats met een totale afstand van 137 kilometer en een gemiddelde snelheid van 6,4 km/uur.

Grote publiek
De Mobile Health Unit zet sterk in op het informeren van het grote publiek over de mogelijkheden van mobiele en innovatieve technologie, met het oog op een gezonde en actieve levensstijl. “Met onze aanwezigheid op de Levensloop of – enkele maanden geleden – de International Sanicole Airshow, willen we extra aandacht vestigen op het klinisch wetenschappelijke onderzoek in onze provincie.”

______________

Over MHU en LCRP
Binnen de Mobile Health Unit werken artsen, academici, zorginstellingen, thuiszorg en bedrijven uit binnen- en buitenland samen. MHU is een onderdeel van het Limburg Clinical Research Program (LCRP), een samenwerkingsverband tussen UHasselt, Jessa en ZOL voor medisch-wetenschappelijk onderzoek dat mede gefinancierd wordt vanuit de Stichting Limburg Sterk Merk (LSM), Provincie Limburg en de Vlaamse Overheid in het kader van SALK. Meer info via www.uhasselt.be/lcrp en www.mobilehealthunit.org.