Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Mobile Health Unit monitort stuntende piloten International Sanicole Airshow    8 sep 2017

Mobile Health Unit monitort stuntende piloten International Sanicole Airshow
8 sep 2017

De stuntende piloten op de International Sanicole Airshow (8 en 10 september) worden in real-time gemonitord door de Mobile Health Unit van de UHasselt, het Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg. Onderzoekers zullen onder meer hartslag, g-kracht en hoogte meten. 

De Mobile Health Unit (MHU) heeft sinds haar start, vijf jaar geleden, heel wat expertise opgebouwd rond digitale zorginnovatie. Vooral rond onderzoek naar de medische en kosteneffectiviteit in de cardiologie is MHU een voorloper.

“Die kennis rond de opvolging van patiënten op afstand zullen onze onderzoekers nu ook inzetten bij piloten op de International Sanicole Airshow”, zegt dr. Valerie Storms, coördinator van de Mobile Health Unit. “Zo zullen we de hartslag, versnelling, g-kracht én hoogte registreren – via een smartwatch en smartphone die we meegeven aan de piloot. Deze gegevens zullen op de basis in real-time gevolgd kunnen worden en via schermen aan het publiek getoond worden.”

Het (experimentele) project is een proof of concept en past in een nieuwe trend waarbij – naast het monitoren van de technische aspecten van een vlucht – óók het welzijn van de piloot, via verschillende lichaamsparameters, in kaart gebracht wordt.

Spektakel en wetenschap
“Met dit initiatief creëren we een ideale mix van spektakel en wetenschap, waarbij zowel de piloten als onze onderzoekers hun kunstjes aan de wereld tonen”, zegt prof. dr. Piet Stinissen (voorzitter van LCRP). “Het is voor ons ook een unieke kans om het Limburgse medisch-wetenschappelijk onderzoek in domeinen als cardiologie, oncologie en telegeneeskunde extra in de kijker te zetten.”

In het kader van de samenwerking tussen LCRP en Sanicole zullen ook patiënten van Jessa en ZOL – en hun familieleden – een kijkje achter de schermen kunnen nemen van de internationale airshow. LCRP-onderzoekers hebben er ook een aparte infostand.

Foto International Airshow Sanicole

______________

Over MHU en LCRP
Binnen de Mobile Health Unit werken artsen, academici, zorginstellingen, thuiszorg en bedrijven uit binnen- en buitenland samen. MHU is een onderdeel van het Limburg Clinical Research Program (LCRP), een samenwerkingsverband tussen UHasselt, Jessa en ZOL voor medisch-wetenschappelijk onderzoek dat mede gefinancierd wordt vanuit de Stichting Limburg Sterk Merk (LSM), Provincie Limburg en de Vlaamse Overheid in het kader van SALK. www. uhasselt.be/lcrp