Mogelijkheid tot anonimiteit spermadonoren cruciaal voor toekomst donorwerving    27 mrt 2017

Mogelijkheid tot anonimiteit spermadonoren cruciaal voor toekomst donorwerving
27 mrt 2017

88 percent van de Belgische donorcentra is afhankelijk van de import van buitenlands donorsperma. In 63 percent van de Belgische cycli met donorsperma wordt nog steeds Deens sperma gebruikt. Omdat er momenteel een discussie plaatsvindt om de anonimiteit van de spermadonor af te schaffen, vrezen spermabanken voor de beschikbaarheid van hun donoren. Slechts 26 percent van de huidige kandidaat-donoren is bereid om niet-anoniem te doneren. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Annelies Thijssen (UHasselt/ZOL) dat werd uitgevoerd in het kader van het Limburg Clinical Research Program (LCRP).

Het Ziekenhuis Oost-Limburg startte in 2013 met de uitbouw van het IVF-centrum. Als UHasselt/ZOL-doctoraatsstudente zorgde Annelies Thijssen voor wetenschappelijke ondersteuning. Zo onderzocht ze de mogelijkheden van een spermadonorcentrum op medisch, ethisch en economisch vlak. Daarnaast werkte ze een techniek en een model uit dat de kansen op zwangerschap bij donorinseminatie verhoogt.

Uit cijfers van het Belgisch Register voor Geassisteerde Procreatie (BELRAP) blijkt dat het aantal artificiële inseminaties met donorsperma in België toeneemt. Waar in het verleden vooral heterokoppels gebruikmaakten van donorsperma, gebeuren donorinseminaties vandaag vooral bij alleenstaanden en lesbische koppels. Daarnaast worden spermadonorcentra overspoeld door patiënten uit het buitenland die de beperkende wetgeving in hun thuisland willen omzeilen.

Door de grote instroom van de nieuwe donor-patiëntengroepen en het feit dat centra geen publiciteit mogen maken voor de werving van spermadonoren, is er een groot tekort in België. “Maar omdat er geen centraal registratiesysteem bestaat, kan dit momenteel niet aangetoond worden”, aldus dr. Annelies Thijssen.

Nieuwe techniek
Voor haar doctoraat focuste Annelies Thijssen op de werking van de verschillende centra voor geassisteerde reproductie in België. Uit dat onderzoek bleek dat er een enorme verscheidenheid bestaat tussen de Belgische donorcentra. “Strategieën voor donorrekrutering, screening van donoren, aantal geaccepteerde donoren, limieten voor spermakwaliteit, methoden voor sperma-opwerking, methodes voor invriezing en zelfs de financiële vergoeding voor donatie verschillen sterk tussen de centra onderling.”

De UHasselt/ZOL-onderzoekster testte ook de spermakwaliteit en -overleving bij verschillende bewaarmethoden. Er werd een nieuwe ontwikkeld die makkelijker en sneller toe te passen is en een hoger aantal beweeglijke zaadcellen overhoudt na invriezen en ontdooien.

Zwangerschapskans voorspellen
Dr. Annelies Thijssen onderzocht ook in welke mate bepaalde parameters, geassocieerd met het inseminatieproces, de kans op zwangerschap bij donorinseminatie beïnvloeden. Concreet ging het om de leeftijd van de vrouw, roken, eerdere zwangerschappen, de progesteronewaarde op dag 0 van de cyclus en stimulatie van de eierstokken.

“Op basis van dat onderzoek konden we een model ontwikkelen waarmee de kans op zwangerschap voor een specifieke patiënt voorspeld kan worden.” De resultaten dragen bij aan de optimalisatie van de methodiek van donorinseminaties en bevorderen de kans op zwangerschap, aldus de onderzoekers.

Limburg Clinical Research Program
Dit onderzoek kadert in het Limburg Clinical Research Program (LCRP), een initiatief van de UHasselt, het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) en Jessa Ziekenhuis met financiële steun van Limburg Sterk Merk (LSM), Provincie Limburg en de Vlaamse Overheid. Prof. Dr. Willem Ombelet (ZOL/UHasselt) trad op als promotor, prof. dr. Lena De Ryck (UHasselt) en Dr. Nathalie Dhont (ZOL) waren de copromotoren.