Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Nieuw lab voor zonnecel- en batterijonderzoek UHasselt en imec    3 mei 2017

Nieuw lab voor zonnecel- en batterijonderzoek UHasselt en imec
3 mei 2017

 Op 2 mei vond in Genk een feestelijk werfbezoek plaats aan EnergyVille II. Daar zullen onderzoekers van de UHasselt en imec zich de komende jaren toeleggen op de ontwikkeling van technologieën voor energieopwekking met dunne-film zonnecellen, PV-modules en nieuwe batterijen.

In juni vorig jaar trokken de eerste onderzoekers naar EnergyVille I, in september startten dan de bouwwerken van het tweede onderzoekscentrum op Thorpark. “Een mooie aanvulling op de bestaande laboratoria. Met EnergyVille II zullen we over de nodige infrastructuur beschikken om aan toponderzoek te kunnen doen en kennis te leveren aan binnen- en buitenland”, zegt Ronnie Belmans (CEO EnergyVille).

Het nieuwe gebouw – met een vloeroppervlakte van bijna 5.000 vierkante meter – zal plaats bieden aan onder meer state-of-the-art labo’s, imec’s pre-pilootlijn voor dunnefilm zonnecelproductie en kantoorruimte voor onderzoekers.

Dunnere, goedkopere zonnecellen
Door evolutie naar een intelligent energiegrid – waarbij steeds meer moet worden gebruikgemaakt van gedistribueerde hernieuwbare energiebronnen zoals PV (photovoltaïcs) – kan ieder huis een energieproducent worden. Daarvoor is het essentieel om de productie van zonne-energie nog efficiënter en goedkoper te maken – maar ook esthetischer, zodat zonnepanelen in gevels en daken geïntegreerd kunnen worden (Building Integrated PV).

Imec en UHasselt zullen in Energyville II onderzoek doen naar het efficiënter maken van PV-systemen. Door de materialen en de architectuur van zonnecellen en zonnepanelen te optimaliseren, willen ze dunnere én goedkopere zonnecellen realiseren die meer energie genereren dan de huidige generatie zonnecellen. Daarnaast zal er onderzoek gebeuren naar Building Integrated PV (BIPV) en naar hoe het inbouwen van intelligentie in de PV-systemen de opbrengst nog verder kan verhogen. Tot slot zullen imec en UHasselt binnen Energyville II onderzoek doen naar de ontwikkeling van nieuwe opslagsystemen voor energie (bijvoorbeeld voor elektrische wagens en voor tijdelijke lokale opslag van overschot aan energie geproduceerd door zonnepanelen).

Track record
EnergyVille verenigt KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. De onderzoekers leveren expertise aan industrie en overheden op vlak van intelligente energiesystemen voor een duurzame stedelijke omgeving.

Ludo Deferm (vicepresident imec): “Imec en UHasselt hebben de voorbije 30 jaar een indrukwekkend track record opgebouwd in onderzoek naar zonnecellen. Door die topexpertise in Energyville samen te brengen met de aanwezige expertise en kennis rond hernieuwbare energie en smart grid bij VITO en KU Leuven, willen we samen met onze industriële partners doorbraken realiseren die tot echte innovatie kunnen leiden.”

Voor het feestelijke werfbezoek, dinsdag, zakte ook Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters af naar Genk.