Onderzoekers en bedrijven pakken veroudering immuunsysteem aan    23 mrt 2017

Onderzoekers en bedrijven pakken veroudering immuunsysteem aan
23 mrt 2017

De UHasselt, Université de Liège, het Maastrichts Universitair Medisch Centrum, Universitätsklinikum Aachen, imec en vijf bedrijven uit de Euregio slaan de handen in elkaar om de veroudering van het immuunsysteem af te remmen. Het Interreg-project (‘Healthy Aging – A Euregional Opportunity’) loopt nog tot 2018 en wordt mee ondersteund door de Provincie Limburg. Op 23 maart stelden de partners het project voor.

We worden gemiddeld steeds ouder, maar die stijgende levensverwachting betekent niet noodzakelijk dat we steeds langer gezond blijven. “Met de vergrijzingsgolf zie je ook een opmars van chronische ziekten: cardiovasculaire aandoeningen, astma, MS, reuma… Aan de basis van zulke ziekten ligt een verkeerd functionerend immuunsysteem dat bovendien sneller veroudert”, zegt prof. dr. Niels Hellings, directeur van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van de UHasselt.

Binnen het project Healthy Aging – A Euregional Opportunity slaan universiteiten, ziekenhuizen en bedrijven uit de Euregio Maas-Rijn de handen in elkaar om immuunveroudering vroeger op te sporen, zodat dit proces voorkomen of geremd kan worden. Prof dr. Veerle Somers (BIOMED): “Zo zullen we bij grote groepen patiënten onderzoeken of nieuwe dan wel bestaande biomerkers (stoffen in het bloed die de aanwezigheid van ziekten verraden en/of aankondigen) kunnen helpen bij de detectie van de veroudering van het immuunstelsel.”

De meest geschikte biomerkers zullen dan ‘gebruikt’ worden bij de ontwikkeling van biosensoren – voor een snelle en accurate diagnose van immuunveroudering bij de (ouder wordende) patiënt.

Voedingssupplementen
In een ander luik wordt dan weer ingezet op ‘gepersonaliseerde geneeskunde’. Patiënten met een chronische ziekte worden nu vaak behandeld volgens het one-size-fits-all-principe. Maar niet alle patiënten reageren op dezelfde manier op een bepaalde therapie.

Daarom zal er, op basis van biomerkeronderzoek, gewerkt worden aan een systeem dat artsen ondersteunt bij het voorschrijven van een geschikte behandeling voor de patiënt. “En naast klassieke geneesmiddelen gaan we binnen het onderzoek ook inzetten op doelgerichte immuuntherapie en voedingssupplementen die immuunveroudering kunnen afremmen”, zegt prof. dr. Jerome Hendriks (BIOMED).

Vergrijzingskosten
“Dit Interreg-project sluit nauw aan bij de missie van Happy Aging: innovaties in het waardig ouder worden een boost geven. Het biedt een uitgelezen kans om de expertise rond gezond ouder worden verder uit te bouwen in onze regio”, zegt prof. dr. Piet Stinissen (decaan faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen). “Als we samen met alle partners slagen in onze opzet, bieden we ouderen de kans om langer gezond thuis te leven. En in één weg helpen we dan ook de vergrijzingskosten te drukken.”

Erik Gerits (gedeputeerde van Economie): “Het Healthy Aging-project sluit aan bij de ambitie van de Provincie om in te zetten op innovaties die leiden tot een betere kwaliteit van leven bij de ouder wordende populatie.”

Deze innovaties kunnen uit verschillende deeldomeinen komen – zoals assistieve technologie, ICT en communicatie, logistiek, toerisme en medische ontwikkelingen. “Healthy Aging versterkt en versnelt het ontwikkelingsproces van Limburgse kmo’s, resulteert in meer jobs en sterkere innovatie in de groeisectoren van de toekomst en faciliteert tegelijkertijd de internationalisering van deze activiteiten. Provincie Limburg heeft er dan ook voor gekozen om dit project financieel te ondersteunen met een bedrag van 364.000 euro", aldus gedeputeerde Gerits.

_________________

Het project ‘Healthy Aging – A Euregional Opportunity’ is een samenwerking tussen het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED/UHasselt), Maastrichts Universitair Medisch Centrum (MUMC+), Université de Liège (Luik), Universitätsklinikum Aachen (UKA), MonaCell, GlycoCheck, pTT, Curador, Phacobel en imec. Het project wordt gerealiseerd met de financiële steun van Interreg Euregio Maas-Rijn (Europa), de Provincie Limburg (België en Nederland), het Waals Gewest en Land Nordrhein-Westfalen.