Onderzoekers tonen jong en oud de fascinerendste kantjes van wetenschap    27 nov 2017

Onderzoekers tonen jong en oud de fascinerendste kantjes van wetenschap
27 nov 2017

Experimenteren met snoep, de wereld redden, platwormen onder de microscopie leggen… Meer dan 2.000 bezoekers waagden er zich 26 november maar al te graag aan tijdens Dag van de Wetenschap. UHasselt-onderzoekers stonden paraat voor uiteenlopende vragen én leefden zich uit in allerlei proefjes en demonstraties.

Dag van de Wetenschap wil jong en oud in de eerste plaats laten zien hoe diep wetenschap en technologie wel verweven zitten in het dagelijks leven. “We hebben een programma in elkaar gebokst waarbij bezoekers de kans kregen om ál hun vragen te stellen, maar waarbij ze ook zélf aan onderzoek konden meedoen”, zegt Els Smeyers (UHasselt).

Nieuw dit jaar was Gezondheidsland, waar onderzoekers van de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen jong en oud onder meer haarfijn uitlegden wat zout doet met darmflora en hoe spieren nu exact werken. Ze vertelden ook meer over hun onderzoek rond luidruchtig ademen bij jonge kinderen. Wie goed opgelet had, mocht zich bovendien kronen tot ‘ereburger’.

Snoepchemie
Zéér gesmaakt – ook letterlijk – waren de proefjes met… snoep. Is cola nu zwart of doorschijnend? En wat is het zuurste: cola, M&M’s of gummibeertjes? Vooral de jongste bezoekers lieten zich helemaal betoveren door de magie van ‘snoepchemie’.

Nieuwsgierige neuzen vanaf 10 jaar ontdekten in het Retail Design Lab van de faculteit Architectuur en kunst hoe je als ontwerper een winkel (of merk) ‘stoer’, ‘innovatief’ of ‘vrouwelijk/mannelijk’ kan maken.

Bezoekers die zich geroepen voelden om de wereld te redden, konden dan weer naar de Escape Room Bacterial Adventure. Daar werden ze uitgedaagd om een verloren geraakt, uniek serum dat luchtvervuilende stoffen afbreekt, terug te vinden en te verspreiden.

Promillebril
Een traditionele klepper op Dag van de Wetenschap is de Wetenschapsmarkt. Het grote publiek ontdekte er de effecten van te veel alcohol (op het promillebril-parcours), maar kon ook zélf platwormen onder de microscoop leggen. En READSEARCH (PXL-MAD/UHasselt) vertelde er alles over zijn leesbaarheidsonderzoek. Verder op het programma onder meer platwormen die fascineren, een robot die zelf bouwt en een teletijdmachine die de toekomst van ons klimaat voorspelt.

Ook Makerspace en de Ecotron Hasselt University openden voor de gelegenheid de deuren.

FOTOBOEK

Bekijk alle foto's gekiekt op Dag van de Wetenschap in ons fotoboek!