Rechtenstudente Mille Vermeulen brengt nieuw kinderboek uit    27 jul 2017

Rechtenstudente Mille Vermeulen brengt nieuw kinderboek uit
27 jul 2017

Studenten zijn met véél dingen bezig naast hun studie. De ene sport zich naar de Spelen, de andere schrijft en illustreert… kinderboeken. Zonder Zinny, zo heet het derde boek van Mille Vermeulen (rechten). “En dan te denken dat lezen voor mij lange tijd als een grote straf voelde.”

Neen, dromen van een carrière als auteur of illustrator heeft ze als kind nooit gedaan. “Ik ben heel toevallig aan het schrijven gegaan”, lacht rechtenstudente Mille Vermeulen. “Het meisje op wie ik destijds moest oppassen, was gek op indianen. Ze had een voorleesboekje, maar dat was niet zo’n leuk exemplaar. Weinig tekeningen, veel te veel tekst en een povere verhaallijn. Ik wou haar graag verrassen en zette me – van zodra ze naar bed ging – aan het schrijven en tekenen. Die avond, aan de keukentafel, schreef ik de basis voor De Weg van Mato. Op de velletjes papier die ik had, met alle kleurtjes die ik kon vinden. Dat het ooit een echt boek zou worden, is geen moment in me opgekomen.”

Mille maakte wat foto’s van haar zelfgemaakt verhaaltje en toonde die vol trots aan familie en vrienden. “De reacties waren zó enthousiast, dat ik me bedacht dat het leuk zou zijn om dat verhaaltje in boekvorm te laten drukken. Eén exemplaar, om mee te namen op babysitavonden.” Na wat aanmoediging van haar moeder contacteerde de studente een aantal uitgeverijen. En de bal ging aan het rollen.

NAGELLAK EN BEHANGPAPIER

Ook het tweede boek is toevallig tot stand gekomen. Mille: “Eigenlijk had ik bij de Vlaamse overheid gesolliciteerd voor een administratieve vakantiejob. Die hadden ze niet, maar ze vroegen mij wél of ik een kinderboek wilde maken over energiebesparing.”

“Mijn kindjes”, zo verwijst Mille naar haar boeken. “Wekenlang ben je alleen dáármee bezig. De verhaallijn speelt de hele tijd door je hoofd en voor je computerscherm zoek je naar de woorden die perfect kunnen uitdrukken wat je bedoelt. Ik schrijf trouwens niet alleen die verhaaltjes, ik illustreer ze ook zelf. Steeds op een aparte manier. De Weg van Mato kleurde ik volledig met nagellak in, het boekje voor de Vlaamse overheid stempelde ik met aardappelvormpjes en voor Zonder Zinny knipte ik alle illustraties uit behangpapier.”

En wanneer een verhaaltje klaar is, wenkt steeds het zwarte gat – eventjes maar. “Ik vraag me dan af of ik wel klaar ben om het met de wereld te delen. Of ik m’n personages kan loslaten om hun eigen gang te gaan. En ook: of de kinderen het wel leuk zullen vinden. Want daar draait het uiteindelijk om.”

AUTEURSRECHTEN

Droomt ze van een carrière als bestsellerauteur? Eentje voor wie mensen op de Boekenbeurs staan te drommen voor een handtekening? “Dat vragen ze me vaak, maar daar is het me absoluut niet om te doen. Voor mij draait schrijven niet om mij, maar om mijn personages en om de verbeelding van de kinderen. Dat mijn personages het bedtijd-ritueel aangenaam maken en dat er kindjes echt over Mato of Zinny praten alsof het mensen zijn die echt bestaan, doet mij het meest plezier.”

Maar natúúrlijk wil de rechtenstudente blijven schrijven en zich creatief uitleven. “Ik hoop dat ik daar nooit mee ophoud. Maar professioneel wil ik het liefst als juriste aan de slag. (Lacht) Misschien wil ik wel iets doen rond auteursrechten, want ik heb gemerkt dat die contracten van uitgeverijen best complex kunnen zijn.”

MEER LEZEN?

Meer verhalen vind je in ons nieuwste UHasselt Magazine!

___________

Zonder Zinny vertelt het avontuur van Brice, die plots zijn favoriete spelfiguur Zinny uit zijn tablet ziet springen. Voor kleine en grote avonturiers vanaf 9 jaar. Zonder Zinny is verkrijgbaar via de webwinkel van Boekscout.nl, bol.com en Standaard Boekhandel. Mille schenkt de helft van de opbrengst aan vzw Kietelt, een organisatie die verjaardagsdozen bezorgt aan kinderen uit kansarme gezinnen.