Seniorenuniversiteit doneert 22.500 euro  aan jonge UHasselt-onderzoeker    26 sep 2017

Seniorenuniversiteit doneert 22.500 euro  aan jonge UHasselt-onderzoeker
26 sep 2017

De Seniorenuniversiteit zal in 2018, 2019 en 2020 telkens 7.500 euro doneren aan het Universiteitsfonds UHasselt. Het geld gaat naar Tim Vangansewinkel (BIOMED). “We hopen dat deze werkingstoelage de nodige ademruimte creëert, zodat dr. Vangansewinkel zich volop kan focussen op zijn onderzoek”, aldus Willy Goetstouwers (Seniorenuniversiteit).

Jonge onderzoekers opereren onder een immense druk. Binnen hun mandaat van drie jaar moeten ze publiceren, deelnemen aan internationale onderzoeksnetwerken en het liefst ook nog een tijdje in het buitenland onderzoek voeren. “De logistieke kosten die hiermee gepaard gaan, zetten de werkingsmiddelen van een onderzoeksgroep onder druk. Door jonge onderzoekers via het Universiteitsfonds te ondersteunen met een werkingstoelage, willen we die druk wat helpen verzachten”, zegt Willy Goetstouwers van de Seniorenuniversiteit.

Zenuwschade
Tim Vangansewinkel (BIOMED) krijgt in 2018, 2019 en 2020 een toelage van telkens 7.500 euro. De Seniorenuniversiteit koos heel bewust voor zijn onderzoeksproject. “Dr. Vangansewinkel zoekt naar een manier om het herstel van perifere zenuwschade te bevorderen na een traumatisch letsel. Laat dat nu iets zijn dat vooral senioren overkomt”, klinkt het.

Tim Vangansewinkel: “Traumatische zenuwletsels kunnen worden veroorzaakt door een valpartij of ongeval, maar ook door diabetes of tumoren. Die zenuwschade kan leiden tot onder meer pijn, spierzwakte of atrofie (afname van weefsel- of orgaanmassa, red.). Gevolgen met een enorme impact op de levenskwaliteit.” In tegenstelling tot het centraal zenuwstelsel heeft het perifeer zenuwstelsel wél de mogelijkheid om zichzelf te herstellen na schade. Tim Vangansewinkel gaat nu na op welke manier lichaamseigen materialen dat herstel kunnen bevorderen.

Ademruimte
De cheque werd uitgereikt tijdens de start van het 39ste academiejaar van de Seniorenuniversiteit. “Dankzij deze steun krijgt een jonge wetenschapper de kans om – gedreven door de drang om te weten en te begrijpen – mee te innoveren. Een gebaar dat wij als UHasselt enorm waarderen”, zegt rector Luc De Schepper.

“We hopen dat deze financiële steun Tim Vangansewinkel wat ademruimte biedt, zodat hij zich op zijn onderzoek kan focussen. Het enige wat we verwachten, is dat hij ons eens komt vertellen over de mooie stappen vooruit die hij gezet heeft”, aldus Willy Goetstouwers.

De Seniorenuniversiteit – de ‘universiteit voor de derde leeftijd’ – past in het bredere kader van ‘levenslang leren’, waarop UHasselt voluit inzet. Het programma bestaat uit 28 lezingen over een waaier van onderwerpen, zowel uit de humane wetenschappen als uit de exacte- en medische wetenschappen.

www.uhasselt.be/universiteitsfonds
www.uhasselt.be/seniorenuniversiteit

Over Universiteitsfonds UHasselt
Universiteitsfonds UHasselt biedt individuen, organisaties, bedrijven… de kans om onderwijs en onderzoek aan de universiteit financieel te steunen. Dankzij de donaties kan de UHasselt niet alleen baanbrekend onderzoek voeren, maar ook onder meer (kans)arme jongeren een studiebeurs aanbieden, buitenlandse stages/projecten financieren of haar wetenschappelijke infrastructuur uitbreiden. Meer info via www.uhasselt.be/universiteitsfonds.