Sofie Thijs naar superfinale ‘New Scientist Wetenschapstalent 2017’    8 jun 2017

Sofie Thijs naar superfinale ‘New Scientist Wetenschapstalent 2017’
8 jun 2017

UHasselt-onderzoekster Sofie Thijs heeft de shortlist met vijf genomineerden gehaald in de verkiezing van het ‘New Scientist Wetenschapstalent 2017’. Daarmee bekroont het blad baanbrekend onderzoek van jonge wetenschappers in België en Nederland.

In de afgelopen weken kon het grote publiek zijn stem uitbrengen op 25 jonge wetenschappers uit België en Nederland. Ook een jury boog zich over de kandidaten en keek daarbij vooral naar de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek, naar originaliteit en de mate waarin de wetenschapper het onderzoek populariseert. Op basis van al die stemmen werd een top vijf samengesteld. Naast Sofie Thijs gaat het om Jef Beerten (KU Leuven), Mariëtte Boon (Universiteit Leiden), Michelle Moerel (Maastricht University) en Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden).

De vijf finalisten strijden op 22 juni tijdens de grote finale in Amsterdam om de titel van New Scientist Wetenschapstalent. Daar moeten ze hun onderzoek voorstellen en krijgen ze enkele pittige vragen voorgeschoteld. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 2.500 euro. Het evenement staat dit jaar in het teken van de Nobelprijs. Ook Nobelprijswinnaars François Englert, Ben Feringa en Gerard ‘t Hooft zullen er het woord nemen.

TNT
Sofie Thijs focust onder meer op de vraag hoe planten en micro-organismen kunnen helpen bij bodemsanering. De milieubiologe doctoreerde op onderzoek naar speciale bacteriecollecties die helpen bij de afbraak van TNT in de bodem van militaire schietterreinen. Momenteel onderzoekt ze de interactie tussen bacteriën en tomaten, om te zorgen voor betere groei en andere gunstige eigenschappen.

“Geselecteerd zijn voor de shortlist van ‘New Scientist Wetenschapstalent 2017’ is voor mij een grote eer”, zegt ze. “Deze nominatie toont aan dat biologische wetenschappen en de publieke belangstelling voor het onderzoek naar de verbetering van bodem, water en luchtkwaliteit meer dan ooit populair zijn. De nominatie is een echte boost voor het multidisciplinair onderzoek aan het Centrum voor Milieukunde van de UHasselt. Ik kijk ernaar uit om het onderzoek, tijdens de finale, in de spotlight te zetten!”

In 2015 wist ook UHasselt/PXL-onderzoekster Ann Bessemans door te stoten tot de laatste vijf.