Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Studenten feesten veilig dankzij nieuwe mobiele website    4 okt 2017

Studenten feesten veilig dankzij nieuwe mobiele website
4 okt 2017

Wat moet je doen als je vriend plots knock-out gaat op een fuif? En moet je je zorgen maken wanneer je oren fluiten na een fuif? De feestende student kan voor zulke vragen voortaan terecht op de mobiele website ‘STUFV’ (Studenten Feesten Veilig). Een nieuwe tool boordevol links en tips, do’s en don’ts waarmee CAD Limburg, PXL, UCLL, UHasselt, Diepenbeek, Genk en Hasselt jongeren bewust willen maken van uitgaansrisico’s.

“Verder studeren, is voor heel wat mensen de leukste periode uit hun leven. Maar het is ook een periode waarin je als jongere voor het eerst op eigen benen moet leren staan en moet leren omgaan met die vrijheid. Het combineren van studeren en uitgaan, is niet altijd eenvoudig”, zegt Geert Vanham (directeur CAD Limburg). “Die druk kan ervoor zorgen dat studenten risico’s nemen. Zo blijkt uit een Vlaams studentenonderzoek van het VAD, in 2013, dat het gebruik van alcohol, stimulerende medicatie en cannabis bij een groot deel van de studenten ingeburgerd is.”

Van EHBO tot gehoorschade
Om Limburgse studenten te sensibiliseren over het gebruik van zulke middelen en over uitgaansrisico’s, ontwikkelden CAD Limburg, PXL, UCLL, UHasselt, gemeente Diepenbeek, stad Genk en stad Hasselt een mobiele website (STUFV – spreek uit als: stuf) met tips, weetjes, vragen, antwoorden én nuttige linken. EHBO, verkeersveiligheid, alcohol, cannabis, medicatie, seksualiteit, gehoorschade… Het komt er allemaal aan bod.

De mobiele website werd gerealiseerd door PXL Research Smart ICT. Tijdens het proces werden studenten actief betrokken bij het bepalen van zowel inhoud als vormgeving.

Luchtig en laagdrempelig
“Kan het kwaad om medicatie te mixen met één pintje of glas wijn? Wat kan ik doen als ik me zorgen maak om het alcoholgebruik van een vriend(in)? Word je creatiever van cannabis? We willen studenten niét met het vingertje wijzen, maar hen op een luchtige en laagdrempelige manier antwoorden bieden op onder meer zulke vragen én hen doorverwijzen naar andere organisaties en websites voor méér info.”

STUFV biedt bezoekers daarnaast een overzicht van alle kleine en grote studentenevents op en rond de campussen in Diepenbeek, Genk en Hasselt. “Organisatoren kunnen hun evenement ook zélf toevoegen aan de kalender. Hierbij worden ze met enkele prangende vragen en uitdagende stellingen gestimuleerd om de uitgaansrisico’s op hun evenement zo veel mogelijk te beperken.”

Bewustwording
Hogeschool PXL, UCLL, UHasselt en studentengemeenten Diepenbeek, Genk en Hasselt werken al enkele jaren samen rond bewustwording bij studerende jongeren als het gaat om het gebruik van alcohol, medicatie, cannabis en andere middelen. Ze krijgen daarbij ondersteuning van CAD Limburg.

www.stufv.be