Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Toppers uit architectuur en wetenschap ‘gastprof-voor-een-dag’    20 sep 2017

Toppers uit architectuur en wetenschap ‘gastprof-voor-een-dag’
20 sep 2017

De UHasselt-studenten zijn intussen aan hun eerste lesweek van het nieuwe academiejaar begonnen. De opleidingen architectuur en biomedische wetenschappen wisten voor de gelegenheid twee toppers te strikken als ‘gastprof-voor-een-dag’: Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en biochemicus Frans Ramaekers.

De faculteit Architectuur en kunst opende haar academiejaar met een lezing door Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck – in de exact vijf jaar geleden heropende Oude Gevangenis. “Vlaamse architecten worden gevraagd voor internationale expo’s, aan gerenommeerde buitenlandse universiteiten en bij het ontwerp van grote projecten”, zegt decaan Rob Cuyvers. “En ze mengen zich ook steeds sterker in het debat rond duurzaamheid of thema’s als het wonen en werken van de toekomst.”

In dat denken over de toekomst is de Vlaams Bouwmeester een spilfiguur. “Hij brengt burgers, overheden, private partners en universiteiten immers rond de tafel. We hopen vooral dat Leo Van Broeck onze studenten tijdens zijn lezing kan inspireren om hún rol als architect op te nemen in de maatschappij.”

Onderdompelen
De studenten biomedische wetenschappen kregen maandag (18 september) dan weer gastcollege van prof. dr. Frans Ramaekers (Maastricht University). De Nederlandse biochemicus is oprichter van MUbio (Nordic-MUbio), een toonaangevend biotechbedrijf gespecialiseerd in antilichaamproductie. Professor Ramaekers is ook wetenschappelijk directeur van GROW-School voor Oncologie en Ontwikkelingsbiologie. Hun onderzoek op het gebied van onder meer radiotherapie en epidemiologie is absolute wereldtop.

“Met dit openingscollege willen we huidige én – vooral – nieuwe studenten meteen onderdompelen in de wereld van de biomedische wetenschappen. Een boeiend domein dat snel evolueert en vele toepassingen heeft voor onze samenleving.” De lezing op campus Diepenbeek werd georganiseerd in samenwerking met alumnivereniging Biomea.

 

Foto: een volle aula voor het gastcollege van prof. dr. Frans Ramaekers.