UHasselt bekroont Marleen Temmerman met 'Paul Janssen Leadership Award'    22 sep 2017

UHasselt bekroont Marleen Temmerman  met 'Paul Janssen Leadership Award'
22 sep 2017

Vandaag (22 september) ontvangt Marleen Temmerman aan de UHasselt de Paul Janssen Award for Leadership in Statistical South Collaboration. Met deze Founders’ Prize eert het Centrum voor Statistiek haar “rijke carrière en haar wereldwijde inzet voor de gezondheid en rechten van vrouwen en kinderen”. De prijs wordt uitgereikt tijdens een symposium ter ere van prof. dr. Paul Janssen, een van de pioniers van de UHasselt.

Na een carrière in de Senaat (2007-2012) trok prof. dr. Marleen Temmerman naar de WHO, waar ze het departement Reproductieve Gezondheid & Onderzoek ging leiden. In die rol werkte ze hard om de verbetering van reproductieve en seksuele gezondheid binnen de VN op de agenda te plaatsen. In 2015 stapte ze over naar ontwikkelingsorganisatie Aga Khan Development Network in Kenia, waar ze het Oost-Afrikaanse Aga Kahn-netwerk voor vrouwengezondheid en onderzoek onder haar hoede kreeg. Professor Temmerman is daarnaast verbonden aan de UGent en oprichter van het International Centre for Reproductive Health (dat strijdt voor seksuele en reproductieve gezondheid als basisrecht).

Voorvechtster
“Professor Temmerman heeft prijzen en eredoctoraten ontvangen van instellingen van over de hele wereld. Vandaag voegen we daar een erkenning aan toe”, aldus rector Luc De Schepper tijdens de ceremonie op campus Diepenbeek. “Marleen Temmerman heeft zich onderscheiden als voorvechtster van de gezondheid en rechten van vrouwen en kinderen overal ter wereld, vooral in het Zuiden. Dat leiderschap eren wij.”

Paul Janssen
Het is de eerste keer dat de UHasselt de Paul Janssen Award for Leadership in Statistical South Collaboration uitreikt. De prijs is vernoemd naar intussen oud-vicerector Onderzoek Paul Janssen – die in de pioniersjaren kwam doctoreren aan de universiteit en er later docent en gewoon hoogleraar werd. Professor Janssen is/was een drijvende kracht achter het internationale netwerk – met name in Afrika – van het Centrum voor Statistiek (waarvan hij ook een van de grondleggers was) én van de UHasselt.

Harvard-statisticus
Tijdens een symposium ter ere van Paul Janssen bekroont het Centrum voor Statistiek ook Harvard-statisticus David Harrington en Jan Swanepoel (North-West University, Potchefstroom, Zuid-Afrika) met een Founders’ Prize – vernoemd naar twee andere pioniers van het UHasselt-onderzoeksinstituut (respectievelijk Herman Callaert en Noël Veraverbeke).

_________

Foto: de award is vernoemd naar Paul Janssen, intussen oud-vicerector Onderzoek van de UHasselt.