Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

UHasselt en Jessa Ziekenhuis onderzoeken of perenvezels suikeropname blokkeren    20 nov 2017

UHasselt en Jessa Ziekenhuis onderzoeken of perenvezels suikeropname blokkeren
20 nov 2017

Een onderzoeksteam van de UHasselt en het Jessa Ziekenhuis wil achterhalen of perenvezels suikeropname in ons spijsverteringsstelsel kunnen blokkeren. In hun studie zullen ze twintig personen met type I-diabetes een speciaal ontwikkeld perensap (‘Toffe Peren’) voorschotelen en vervolgens het verloop van glucose in hun bloed opvolgen.

Vezels hebben een gunstige invloed op de gezondheid, maar de invloed van perenvezels op de bloedsuikerspiegel is tot nog toe nooit onderzocht. “Op basis van een eerdere, beperkte pilootstudie vermoeden we dat perenvezels de suikeropname in ons spijsverteringsstelsel blokkeren”, zegt prof. dr. Dirk Valkenborg, verbonden aan de UHasselt.

Een onderzoeksteam van de UHasselt en het Jessa Ziekenhuis wil nu nagaan of perenvezels de suikeropname inderdaad verhinderen. Daarbij maken ze gebruik van een speciaal ontwikkeld Limburgs perensap – ‘Toffe Peren’, op basis van handgeselecteerde Haspengouwse Conference-peren. “Onze bedoeling is om te achterhalen of de suikers in dat Limburgse perensap, door de hoge vezelconcentratie, verminderd worden opgenomen.”

Twintig personen
Voor de studie gaan de onderzoekers twintig personen met type I-diabetes volgen tijdens twee groepsconsultaties in het ziekenhuis. Mensen met dat type diabetes maken namelijk zelf geen insuline aan, waardoor ze glucose moeilijker kunnen verwerken. Dr. Annelies Mullens (Jessa Ziekenhuis): “De eerste groep krijgt het Limburgse perensap te drinken, de tweede groep een ander op de markt gebracht vruchtensap met eenzelfde hoeveelheid aan suikers.”

Daarna gaan de onderzoekers het verloop van de glucose in het bloed nauwgezet opvolgen aan de hand van een vingerprik en bloedglucosemeter. Tijdens de tweede consultatie worden de groepen dan gewisseld.

Diabetes
“Indien de resultaten van het onderzoek positief zijn, betekent dit dat ook mensen met diabetes veilig zullen kunnen genieten van een zoet, natuurlijk perensap – zónder de nadelige effecten van glucose”, aldus de onderzoekers. Deze studie maakt deel uit van het Limburg Clinical Research Program – waarin Limburgse artsen en academici werken aan de ontwikkeling van betere opsporing, behandeling en zorg van medische aandoeningen.

__________________

Over LCRP
Het Limburg Clinical Research (LCRP) is de onderzoekssamenwerking tussen UHasselt, Jessa Ziekenhuis (Hasselt) en Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL Genk) en wordt mede gefinancierd vanuit de Stichting Limburg Sterk Merk (LSM), Provincie Limburg en de Vlaamse Overheid in het kader van SALK.