UHasselt-onderzoeker uitgeroepen tot ‘Laureaat Klasse van de Kunsten’    8 nov 2017

UHasselt-onderzoeker uitgeroepen tot ‘Laureaat Klasse van de Kunsten’
8 nov 2017

UHasselt-onderzoeker Vlad Ionescu is onlangs uitgeroepen tot Laureaat van de Klasse van de Kunsten. Dat is een van de meest prestigieuze prijzen van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Met de prijs onderscheidt de KVAB beloftevolle onderzoekers en kunstenaars jonger dan 45 jaar.

De prijs ‘Laureaat van de Klasse van de Kunsten’ (10.000 euro) wordt elk jaar uitgereikt – afwisselend in de categorie van de kunstwetenschappen, kunstkritiek en musicologie en in de scheppende kunsten (muziekcomposities, architectuur, beeldende kunsten…).

Dit jaar viel die eer Vlad Ionescu te beurt. Hij is sinds 2015 postdoctoraal onderzoeker aan de faculteit Architectuur en kunst, waar hij als lid van de onderzoeksgroep Adaptive Reuse – TRACE de conceptuele en artistieke mogelijkheden van herbestemming onderzoekt.

Visueel erfgoed
De UHasselt-onderzoeker behaalde in 2012 een doctoraat (aan KU Leuven) rond het thema ‘beeldbegrip in de moderne kunstgeschiedenis’. In zijn publicaties focust hij op de manier waarop het visueel geheugen van het Westen vorm kreeg. Visueel erfgoed, beeldanalyse en het moderne kunst-kritisch discours zijn de drie luiken van zijn huidig onderzoek. Vlad Ionescu heeft (samen met Herman Parret en Peter W. Milne) ook een zesdelige reeks met kunstkritiek van Jean-François Lyotard vertaald en uitgegeven. Hij was ook research fellow bij het Centre of Excellence for Image Studies in Boekarest.

Boeken
Zijn inzichten in de kunst- en architectuurtheorie en de beeldcultuur werden verwezenlijkt in twee boeken: Applied Arts, Implied Art: Craftsmanship and Technology in the Age of Art Industry en Pneumatology. An Inquiry into the Representation of the Wind, Air and Breath. Het eerste is een essay over het humane aspect in de hedendaagse toegepaste kunsten, het tweede een bijdrage aan een onderzoekproject rond het motief van de pneuma (lucht, adem en wind).

www.kvab.be/prijzen/laureaten-kunsten