UHasselt-studenten architectuur tekenen nieuwe toekomst voor Runkst uit    15 dec 2017

UHasselt-studenten architectuur tekenen nieuwe toekomst voor Runkst uit
15 dec 2017

UHasselt-studenten architectuur bogen zich de afgelopen maanden over de vraag hoe de Hasseltse stadswijk Runkst ook in de toekomst duurzaam, veilig, betaalbaar en goed om leven kan blijven. Ze trokken op ‘veldonderzoek, praatten met bewoners en werkten hun ideeën uit. Op 15 december stellen ze hun toekomstscenario’s voor – onder meer een marktgebouw op het Sint-Hubertusplein, groen fietsnetwerk en speelstraten.

“Runkst is de meest stedelijke wijk van Hasselt. In de afgelopen tien jaar is de bevolking er sterk gegroeid – met méér gezinnen, méér verkeer, méér fietsen… Maar ook: méér vraag naar groen, naar betaalbare woningen en naar plekken om te ondernemen en om elkaar te ontmoeten”, zegt docent Liesbeth Huybrechts (faculteit Architectuur en kunst).

Samen met architectenbureau a2o, Architectuurwijzer, The School en Stad Hasselt trokken de UHasselt-studenten de afgelopen weken elke maandag de wijk in en kwamen ze terug met ideeën, die ze vervolgens verder moesten uitwerken.

Liesbeth Huybrechts: “De conclusie? Alles wat Runkst nodig heeft, kan er alleen komen door de beschikbare ruimte te delen. Studenten onderzochten dan ook drie maanden lang bestaande deelpraktijken van bewoners en bezoekers. Denk aan buren die tuinen delen, samen een parkje onderhouden en elkaars gereedschap herstellen en uitlenen. Of aan mensen die een kamer verhuren aan buitenlandse studenten.”

Marktgebouw
Op basis van dat ‘veldonderzoek’ kwamen de architecten in spe met toekomstscenario’s – die ze op 15 december voorstellen aan bewoners. De resultaten blijken erg uiteenlopend. “Eén studententeam ontdekte verborgen groene plekken in de wijk en ontwierp een fietsnetwerk dat die plekken verbindt. Een ander team zag dat lokale ondernemers, zoals de Turkse bakker, mensen van verschillende culturen samenbrengt en tekende een markthal op het Sint-Hubertusplein en ateliers in de Hubertuskerk”, aldus Liesbeth Huybrechts.

Een ander idee waarmee studenten kwamen (om de verkeersproblematiek aan te pakken): een spel waarmee Runkstenaren, beleidsmakers en projectontwikkelaars met elkaar kunnen onderhandelen over de verhouding tussen wonen, parkeren en groen in nieuwe bouwprojecten. Of een ‘open set’ van meubels waarmee verschillende groepen, die vaak los van elkaar werken, samen evenementen kunnen organiseren.

Tournée Locale
Het project maakt deel uit van Tournée Locale, een cultureel wijkfestival door, voor en samen met bewoners van Runkst, Heilig-Hartwijk en de stationsomgeving. Op het programma staan onder meer concerten, tentoonstellingen en workshops. “Met Tournée Locale willen we óók ruimte scheppen voor initiatieven van creatieve buurtbewoners. Iedereen Deelt in Runkst is zo’n mooi project”, aldus schepen van Cultuur Karolien Mondelaers.

Volg het project via www.facebook.com/iedereendeeltinrunkst en www.future-is-today.be/category/iedereen-deelt-in-runkst.