UHasselt vijftiende in ranking 'Best Small Universities'    19 apr 2017

UHasselt vijftiende in ranking 'Best Small Universities'
19 apr 2017

UHasselt is aan een klim bezig in de rankings. Zo behoort de universiteit tot de 4% beste hoger-onderwijsinstellingen in U-Multirank 2017. In de Times Higher Education-ranking van uniefs jonger dan een halve eeuw komen we de top 100 binnen, op 73. Eerder raakte al bekend dat de UHasselt de 15de beste 'kleine universiteit' ter wereld is.

U-Multirank is een tool om de kwaliteit van universiteiten én hogescholen uit binnen- en buitenland te vergelijken. “Aan de hand van bepaalde indicatoren evalueert de ranking onderwijs, onderzoek, kennistransfer, internationale en regionale betrokkenheid. Op basis van de indicatoren van jouw interesse kan je een gepersonaliseerde ranking opstellen”, zeggen Sadia Vancauwenbergh en Hanne Poelmans (Onderzoekcoördinatie).

Times Higher Education World University Ranking rangschikt universiteiten wereldwijd op basis van hun prestaties op vlak van onderwijs, onderzoek (volume, inkomsten, invloed, reputatie), internationale uitstraling en inkomsten uit contractonderzoek. “Aan elke indicator wordt een percentage gehecht, de optelsom daarvan bepaalt dan je uiteindelijke plaats in de ranking.”

Top 4%
In september dook de UHasselt al op in de bekende THE-Ranking (op plaats 401-500), maar daarnaast zijn er nog enkele subrankings die universiteiten op een ‘eerlijkere’ manier beoordelen – omdat ze telkens instellingen rangschikken die vergelijkbaar zijn qua grootte of ‘leeftijd’. “Zo behaalden we een 15de plaats in de lijst van de THE Best Small Universities – dat zijn universiteiten met mínder dan 5.000 studenten. In de ranking voor uniefs jonger dan 50 jaar – de THE Young University Ranking – belandt de UHasselt dan weer op de 73ste plaats.”

Goed nieuws komt er ook van de recentste U-Multirank-editie. Uit die resultaten blijkt namelijk dat de UHasselt zich tot de 4% beste hoger-onderwijsinstellingen ter wereld mag rekenen – in 2015 zat ze in de top-8%, in 2016 de top-7%.

Sterktes
Binnen de THE-ranking scoren we het best op (het aantal) citaties en internationalisatie. Die resultaten sluiten perfect aan op de excellente scores binnen U-Multirank op het gebied van onderzoek en internationalisering. Zo doet de UHasselt het daar voortreffelijk op vlak van externe onderzoeksinkomsten, aantal publicaties, interdisciplinaire publicaties en het aantal postdocposities. “Excellente scores zijn er ook op vlak van studentenmobiliteit, het aantal buitenlandse academici én gemeenschappelijke publicaties met internationale instellingen.”

Bij 24% van de U-Multirank-indicatoren liggen de UHasselt-scores dan weer lager dan gemiddeld. “Zo is er op vlak van kennistransfer nog ruimte voor verbetering”, zeggen Sadia Vancauwenbergh en Hanne Poelmans. “Daarom blijft het enorm belangrijk dat onderzoekers de resultaten van hun studies laten screenen op valorisatiepotentieel.”

Op sommige vlakken is verbetering echter onmogelijk. Hanne Poelmans: “Het taaldecreet, bijvoorbeeld, voorziet in een beperking van het aantal anderstalige bachelor- en masterprogramma’s dat de Vlaamse universiteiten mogen aanbieden. We zitten dus vast aan dat wettelijke maximum. Binnen een internationale context als U-Multirank zullen we op dergelijke indicatoren dan ook nooit goed scoren.”

Vlaanderen
De scores van de andere Vlaamse universiteiten lopen trouwens erg uiteen. In THE eindigt KU Leuven op plaats 40, gevolgd door UGent (118), UAntwerpen (201-250) en VUB (301-350). “Het verschil in percentage tussen de UAntwerpen (46,3-50,4%), VUB (40,7-43,3%) en UHasselt (32,6-37,5%) is echter minder groot dan die posities op het eerste zicht doen vermoeden”, zegt Sadia Vancauwenbergh.

In U-Multirank liggen de resultaten van de Vlaamse universiteiten véél dichter bij elkaar. “We scoren over het algemeen zeer gelijkaardig, waarbij de sterktes van elke universiteit wel tot uiting komen.” Voor deze editie van U-Multirank spraken de Vlaamse universiteiten (met uitzondering van KU Leuven) overigens af om per indicator dezelfde data aan te leveren. “Goed nieuws, want dan kan je ook optimaal gaan vergelijken.”

Kwaliteiten
Rankings als U-Multirank en THE bieden een uitstekend zicht op de kwaliteiten van de UHasselt. “Als unief kan je je daarmee profileren, bijvoorbeeld binnen internationale netwerken. UHasselt-onderzoekers kunnen de resultaten dan weer gebruiken om hun onderzoeksvoorstel meer kracht bij te zetten en, dus, meer financiering binnen te halen.”

DE RESULTATEN
Alle resultaten kan je bekijken via www.u-multirank.eu en www.timeshighereducation.com/world-university-rankings.