‘Universiteit van Vlaanderen’ zet proffen in de spotlights (en colleges online)    20 sep 2017

‘Universiteit van Vlaanderen’ zet proffen in de spotlights (en colleges online)
20 sep 2017

VRT, Knack, de Jonge Academie en de vijf Vlaamse universiteiten (waaronder de UHasselt) hebben de Universiteit van Vlaanderen voorgesteld. Het initiatief trekt professoren uit hun comfortzone en plaatst hen – letterlijk en figuurlijk – in de spotlights. Alle colleges vallen achteraf gratis online te (her)bekijken.

De Universiteit van Vlaanderen is een idee dat is komen overwaaien uit Nederland. De bedoeling is om lezingen van professoren rond specifieke thema’s in een sfeervolle setting op te nemen en die online te verspreiden. Alle thema’s worden op een korte, bevattelijke en voor het grote publiek verstaanbare manier uitgelegd. Het gaat dus niét om een nieuwe hoger-onderwijs-instelling die diploma’s uitreikt.

Prikkelend
“Elk college start met een prikkelende vraag. Professoren uit een waaier van disciplines vertellen hún verhaal op een laagdrempelige en boeiende manier”, aldus de partners. De eerste opnamen staan gepland op 27 en 28 september – in danstempel Carré Willebroek. UHasselt-gastprof Kathleen Venderickx gaat tijdens het eerste college (rond het thema ‘brein’) dieper in op hoogbegaafdheid. Een dag later betreedt Natalie Beenaerts (Ecotron Hasselt University/CMK) het podium om een beter beeld te schetsen van hoe de purperen hei er over 50 jaar zal uitzien.

Jongeren
“Als wetenschapper is het belangrijk om met beide voeten ín de maatschappij te staan. Dat betekent ook dat je aan het grote publiek goed moet uitleggen met welk onderzoek je bezig bent én waarom”, aldus rector Luc De Schepper. “De Universiteit van Vlaanderen zal hopelijk nóg meer jongeren aanzetten om met passie hogere studies aan te vatten.”

Vanaf 6 november zijn de colleges gratis te bekijken via VRT NU en YouTube.