Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Zeiltocht over Atlantische Oceaan levert 60.000 euro op voor MS-onderzoek    27 feb 2017

Zeiltocht over Atlantische Oceaan levert 60.000 euro op voor MS-onderzoek
27 feb 2017

Ruben Donné zeilde solo de Atlantische Oceaan over om geld in te zamelen voor MS-onderzoek aan de UHasselt. Op 25 februari overhandigde hij een cheque van 58.123,33 euro aan de onderzoekers. De Stad Genk maakte er nog 60.000 euro van. Met de opbrengst van de ‘SailingChallenge4MS’ willen zij het effect van muziektherapie op de revalidatie van personen met MS bestuderen.

Ruben Donné startte op 1 oktober aan zijn zeilavontuur, dat hem van België naar Zuid-Afrika bracht (de twee landen waar hij opgroeide). Met de tocht wilde hij MS – een ziekte waaraan zijn vader lijdt – onder de aandacht brengen. En in één weg vervulde hij ook een jongensdroom. “Toen mijn vader de diagnose kreeg, wisten wij niet goed wat ons te wachten stond. Op dit moment bestaat er geen geneesmiddel voor Multiple Sclerose en onderzoekers weten zelfs nog niet goed wat de ziekte precies veroorzaakt”, zegt Ruben.

Tijdens zijn ‘Sailing4MS’-actie legde Ruben 7.818 zeemijlen af, langs drie continenten, met een zeilboot van 6,5 meter. “Samen met mijn team heb ik een ongelofelijk parcours afgelegd. Met onderweg mooie, maar ook zware momenten. Op zo’n reis bots je tegen je eigen grenzen aan, ga je soms onderuit, maar vind je tóch de kracht om door te zetten. Een strijd die mensen met MS voortdurend moeten voeren.”

Muziektherapie
Op 25 februari overhandigde Ruben Donné een cheque van 58.123,33 euro aan de UHasselt. “Mensen konden de actie steunen door een van de 7.818 zeemijlen te kopen en/of hun naam op m’n spinnakerzeil te schrijven”, zegt hij. Dat hij het geld doneert aan de UHasselt is een weloverwogen, persoonlijke keuze. “Mijn vader werkt regelmatig mee aan MS-onderzoek aan de UHasselt en is daar erg lovend over.”

Dankzij een extra gift van Stad Genk eindigde de teller op 60.000 euro.

De opbrengst gaat naar (nieuw) onderzoek rond het effect van muziektherapie op de revalidatie van MS-patiënten. “MS-patiënten met een cognitieve beperking ervaren zó veel concentratieproblemen dat het moeilijk wordt om zelfstandig een fitnessprogramma af te werken”, zegt prof. dr. Peter Feys (UHasselt). “Van muziek is geweten dat het de gemoedstoestand beïnvloedt. In ons onderzoek, een samenwerking met de UGent, gaan we dan ook na of muziek hun bewegingskwaliteit en -tempo positief kan beïnvloeden.”

“Indrukwekkend”
“Deze opbrengst zal het MS-onderzoek en de algemene werking van het MS-Netwerk Limburg alleen maar ten goede komen”, zegt decaan Piet Stinissen (faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen). “Wij feliciteren Ruben met zijn succesvolle actie – waarbij niet alleen de solozeiltocht, maar ook zijn zoektocht naar zoveel sponsoren, klein en groot, indruk maakte.”