1.200 laatstejaarsleerlingen volgen een dag les aan UHasselt en Hogeschool PXL    8 nov 2018

1.200 laatstejaarsleerlingen volgen een dag les aan UHasselt en Hogeschool PXL
8 nov 2018

CONTACTPERSOON

Mevrouw Marieke HUYSMANS

32-11-268591

marieke.huysmans@uhasselt.be

Op donderdag 8 november volgen maar liefst 1.200 laatstejaarsleerlingen uit 18 verschillende middelbare scholen les aan UHasselt en Hogeschool PXL. “Een dergelijk evenement op deze schaalgrootte is uniek”, zegt initiatiefneemster Marieke Huysmans (UHasselt). Speciaal voor UHasselt Proefdagen organiseren alle opleidingen van UHasselt een aangepaste les voor de leerlingen.

“Met de UHasselt Proefdagen willen we laatstejaarsleerlingen uit het middelbare onderwijs een dag uitgebreid kennis laten maken met onze universiteit. We willen hen tonen wat onze opleidingen én het unieke leersysteem van UHasselt precies inhouden”, zegt rector Luc De Schepper. “In totaal bieden wij 14 proeflessen aan, al onze opleidingen hebben dus een speciaal programma uitgewerkt.”

Marieke Huysmans vult aan: “De meeste lessen starten met een kort hoorcollege of een initiatieles, daarna gaan de leerlingen vaak zelf aan de slag met proefjes of opdrachten. Onze opleidingen tonen zo wat hun richting precies inhoudt en wat je kan verwachten als je komt studeren aan UHasselt.”

En er is heel wat keuze voor de laatstejaarsleerlingen. Een greep uit het ruime aanbod: bij mobiliteitswetenschappen gaan leerlingen op pad met speedguns en geluidsmeters om een leefbaarheidsindex op te stellen, geneeskunde neemt hen dan weer mee naar de anatomiezaal waar ze uitleg krijgen over het hart. Bij (interieur)architectuur krijgen de leerlingen een initiatie in schetsen en bij biologie komen ze aan de hand van replica-schedels en andere attributen alles te weten over de evolutie van de mens. Bij kinesitherapie doen ze dan weer hun sportiefste kleren aan voor een practicumles.

Keuzevrijheid

Alle leerlingen hebben zelf een keuze mogen maken welke les ze willen volgen. En dat deden ze individueel, dus niet in klasverband. De leerlingen kunnen daarbij ook switchen, zo kunnen ze ervoor kiezen om een voormiddag les te volgen aan rechten en in de namiddag chemische proeven te doen bij chemie. “Uniek is ook dat door de goede samenwerking met hogeschool PXL, de leerlingen ook kunnen kiezen om een halve dag les te volgen aan UHasselt en een halve dag aan PXL. Daardoor kunnen ze nog beter ontdekken wat hen precies het beste past, studeren aan een universiteit of aan een hogeschool”, zegt Marieke. “Met deze UHasselt Proefdagen willen we dus echt de laatstejaarsleerlingen wegwijs maken in het hoger onderwijs. Want iedereen weet dat de keuze om verder te studeren niet makkelijk is om te nemen.”

11 bussen, 60 jobstudenten

Die keuzevrijheid maakt het natuurlijk wel een helse logistieke onderneming. 11 bussen brengen de leerlingen van de Grenslandhallen (centrale verzamelplaats) tot aan de verschillende campussen van UHasselt en PXL zullen brengen. Zestig jobstudenten helpen om alles in goede banen te leiden, zo helpen zij om iedere student naar zijn of haar les te krijgen. En dat begint al aan de verschillende bushaltes. “Ja, dit regelen heeft me wel wat stress opgeleverd”, geeft Marieke eerlijk toe. “Maar dit is een heel mooi evenement, en ik ben zeer blij dat de universiteit en alle betrokken personeelsleden deze inspanningen leveren om hier een geslaagde dag voor de mogelijke studenten-in-spé kunnen maken.”

Ook volgend jaar staat er al een UHasselt Proefdag gepland. Deze zal doorgaan op 12 maart. Daarnaast blijven aan UHasselt ook de UHasselt Proefritten en Openlesdagen plaatsvinden op woensdagnamiddag en in de schoolvakanties.

Meer info: www.uhasselt.be/proefdagen