45 jaar onderzoeksgroep Statistiek: Eredoctoraat Thomas Louis    18 mei 2018

Prof. dr. Geert MOLENBERGHS

32-11-268238

geert.molenberghs@uhasselt.be

2018 is een feestelijk jaar voor de onderzoeksgroep Statistiek. Ze bestaan 45 jaar, even oud dus als de UHasselt. Ter ere van dit unieke lustrumjaar reikte Censtat vanmiddag een eredoctoraat uit aan Thomas Louis (Johns Hopkins University, Baltimore, VS). Aan de Britse professor Peter Diggle (Lancaster University) wordt de Francqui Leerstoel toegekend.

Naast haar 45-jarig bestaan viert de opleiding Statistiek ook 30 jaar Master of Statistics, 20 jaar CenStat en 10 jaar iBiostat (i.s.m KU Leuven). De opleiding is de oudste master in medische statistiek van België en grote delen van Europa.

Eredoctoraat voor Amerikaanse Statistiekpaus

In dit speciale Lustrumjaar reikte CenStat vanmiddag een eredoctoraat uit aan professor Thomas Louis. De 74-jarige Louis is als professor of Biostatistics verbonden aan de Johns Hopkins University in Baltimore, Maryland, Verenigde Staten. Hij wordt aanzien als één van de groten in het vakgebied van de Biostatistiek. Louis is één van de drie erehoofden Methodologie aan het Amerikaanse Census Bureau. Aan de universiteit van Minnesota richtte hij ook het departement Biostatistiek op. Louis is één van de voorname voorvechters van de Bayesiaanse Methode, die ondertussen breed gebruikt wordt om statistische gegevens te analyseren.

Francqui-Leerstoel

CenStat verkreeg ook een Francqui Leerstoel voor de Britse professor Statistiek Peter Diggle, verbonden aan Lancaster University. Peter Diggle is een wereld-autoriteit in het domein van ruimtelijke en longitudinale data-analyse. Hij publiceerde over dit thema meer dan 10 boeken en 200 artikels in wetenschappelijke tijdschriften. Met de Francqui leerstoel wordt Peter Diggle  uitgenodigd voor  een lessenreeks aan de universiteit. Op 22, 23 en 24 mei zullen deze lezingen doorgaan aan UHasselt. De afsluitende lezing heeft plaats aan de KU Leuven.