Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Academisch innovatielab, Relab, opent officieel haar deuren    29 nov 2018

Academisch innovatielab, Relab, opent officieel haar deuren
29 nov 2018

Op 29 november vond aan UHasselt de officiële lancering plaats van Relab, het academisch innovatielab van LCRP* ism de faculteit Revalidatiewetenschappen van Universiteit Hasselt. “Met Relab stellen we onze wetenschappelijke expertise in revalidatiewetenschappen, waaronder de nieuwste technologische meet- en behandelmethodes, ter beschikking om patiënten met complexe revalidatieproblemen nog beter te kunnen helpen”, zegt coördinator prof. dr. Annick Timmermans. Ook de zorgsector én bedrijven kunnen hier terecht voor onderzoek of ondersteuning.”

“Met Relab willen we onze expertise en die uit de regio ten dienste stellen van de zorgsector”, legt Annick Timmermans uit. “Zo kunnen kinesitherapeuten en artsen patiënten met complexe problemen naar ons doorverwijzen voor verder klinisch en technologisch onderzoek. Deze onderzoeken gebeuren ook in nauwe samenwerking met specialisten van Ziekenhuis Oost-Limburg en Jessa Ziekenhuis.”

Het kan hierbij gaan om patiënten die na maandenlange intensieve begeleiding nog steeds niet of onvoldoende herstellen na een orthopedische ingreep of een hersenletsel. “Met Relab bundelen we alle nieuwe academische kennis rond neurologische, musculoskeletale en inwendige aandoeningen. Tegelijkertijd kijken we ook naar het welbevinden en stress niveau van de persoon omdat ook deze aspecten een invloed kunnen hebben op het succes van de revalidatie”, zegt prof. Annick Timmermans.

Dienstverlening voor bedrijven

Relab zet ook in op dienstverlening voor bedrijven of actoren in de zorgsector. “We ondersteunen hen in hun productontwikkeling en validatie of coachen hen rond nieuwe behandelingen. Zo helpen wij bedrijven die hun product, bijvoorbeeld een app of een exo-skeleton, willen laten testen op gebruiksvriendelijkheid en klinische haalbaarheid. Andere bedrijven hebben bijv. een product ontwikkeld om kniepijn te verhelpen en willen evalueren hoe dit kan helpen om een behandeling te optimaliseren en of het systeem ook kan helpen bij andere aandoeningen. En verder gebeurt het dat een bedrijf wil onderzoeken of het product voldoet aan de nieuwste wetenschappelijke kennis rond revalidatie. Allemaal kunnen ze terecht bij Relab. Voor klinische studies moet de aanvraag natuurlijk wel passen binnen onze visie zodat we kunnen geloven in een mogelijk positief effect voor de patiënt”, zegt Annick.  

“Al enkele jaren is het team binnen de Revalidatiewetenschappen bezig om Relab op punt te zetten. Al onze methodieken, onze onderzoeksmethodes en metingen zijn nu klaar om nog beter de zorgsector en het bedrijfsleven in én buiten onze regio te versterken”, besluit Annick.

 

* Het Limburg Clinical Reseach Program (LCRP) is een samenwerkingsverband tussen de UHasselt, het Ziekenhuis Oost-Limburg en Jessa Ziekenhuis. Het LCRP wordt mee gefinancierd vanuit de Stichting Limburg Sterk Merk (LSM), Provincie Limburg en de Vlaamse Overheid in het kader van SALK.