Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Belgische cardiologieprijs voor UHasselt/ZOL-onderzoeker Philippe Bertrand    9 feb 2018

Belgische cardiologieprijs voor UHasselt/ZOL-onderzoeker Philippe Bertrand
9 feb 2018

UHasselt/ZOL-onderzoeker Philippe Bertrand ontving op 9 februari de prestigieuze Jacqueline Bernheim Prize. Die prijs – uitgereikt door de Belgische Foundation for Cardiac Surgery – bekroont onderzoek van beloftevolle jonge wetenschappers in het domein van onder meer de cardiologie. Het bekroonde onderzoek maakt deel uit van het Limburg Clinical Research Program (LCRP).

De prijs (waaraan 25.000 euro verbonden is) is vernoemd naar Jacqueline Bernheim, die in 1944 op 6-jarige leeftijd overleed in concentratiekamp Auschwitz. Onderzoekers onder de 40 jaar, verbonden aan een Belgische universiteit, komen in aanmerking voor de award. Op de lijst met eerdere winnaars prijken toppers als prof. Dirk Van Raemdonck (KU Leuven), prof. Benoit Rondelet (ULB), prof. Filip Rega (KU Leuven) en prof. Bart Loeys (UGent/UZA).

Lekkage
Dit jaar bekroonde de jury het (doctoraats)onderzoek van Dr. Philippe Bertrand rond ‘secundaire mitralisklepinsufficiëntie’. Dat is de lekkage van de mitralisklep – een van de vier hartkleppen (tussen linkerboezem en linkerkamer) – veroorzaakt door een probleem in de linkerhartkamer. “De aandoening komt typisch voor bij patiënten met hartfalen en/of na een hartinfarct. Maar er is geen optimale strategie om dat probleem aan te pakken, juist omdat het verschilt van individu tot individu en omdat het zo complex is”, zegt Philippe Bertrand. Hij behaalde in 2016 zijn doctoraatstitel aan UHasselt.

Voor zijn onderzoek bestudeerde Dr. Bertrand de werking van de mitralisklep na specifieke klepinterventies – in rust én tijdens inspanning (d.m.v. fietsechocardiografie). Daarnaast werkte hij, samen met ingenieurs van UGent en KU Leuven, een 3D-mitralisklepmodel uit waarmee hij de klepmechanica in diverse omstandigheden en na bepaalde interventies kan analyseren en simuleren. “Belangrijk om de impact van specifieke interventies vooraf te kunnen evalueren en te kunnen bepalen welke interventie bij welke patiënt nu het meest aangewezen is.”

“Stimulans”
De jury prees het “hoge niveau” en de “originaliteit” van het onderzoek, maar wees ook op de “perspectieven voor mogelijke toepassingen in de klinische praktijk”. Philippe Bertrand: “Het is een grote eer om deze prijs te mogen ontvangen én een prachtige erkenning voor het werk van heel ons team. Deze bekroning geeft ons een stimulans om verder te gaan op de ingeslagen weg. Want ondanks onze bevindingen, blijven nog veel vragen onbeantwoord.”

Ook prof. Dr. Pieter Vandervoort (ZOL/UHasselt) is, als promotor van het bekroonde doctoraat, trots. “Wij zijn zeer verheugd dat deze prijs toegekend wordt voor onderzoek uitgevoerd aan UHasselt – de eerste keer dat dit gebeurt. Het geldbedrag zal onder meer gebruikt worden voor de verdere verfijning en validering van het mitraalklepmodel.”

_____________

Over het Limburg Clinical Research Program (LCRP)
Het doctoraatsonderzoek van Philippe Bertrand kaderde binnen het Limburg Clinical Research Program, een samenwerking tussen de UHasselt, het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL, Genk) en Jessa Ziekenhuis (Hasselt) dat mede gefinancierd wordt vanuit de Stichting Limburg Sterk Merk (LSM), Provincie Limburg en de Vlaamse Overheid in het kader van SALK. Meer info via www. uhasselt.be/lcrp. Dit doctoraat kreeg daarnaast financiering van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).