Bill Award voor jong, creatief talent naar onderzoekster UHasselt/PXL-MAD    27 feb 2018

Bill Award voor jong, creatief talent naar onderzoekster UHasselt/PXL-MAD
27 feb 2018

Carla Swerts (UHasselt/PXL-MAD) werd op 27 februari bekroond met de Bill Award. Dat gebeurde tijdens de uitreiking van de Ultimas, de Vlaamse cultuurprijzen. Ze kreeg de award voor haar boek ‘Woestijngetijden’, dat ze maakte voor haar doctoraat in de kunsten.

Voor haar doctoraat woonde en werkte Carla Swerts in Turkije, Egypte, Jordanië en Iran, waar ze tekeningen maakte van archeologische vondsten. De inspiratie die ze er opdeed, verwerkte ze in een boek: Woestijngetijden. De grafische techniek in haar werk is beïnvloed door archeologische tekeningen, topografische kaarten, foto’s en reisverhalen van schrijvers en kunstenaars die het Oosten de voorbije eeuwen bezochten.

Zintuigen
In haar onderzoek wil Carla Swerts via zintuiglijke indrukken een ander beeld schetsen – letterlijk en figuurlijk. “Veel mensen linken de Oriënt haast uitsluitend met oorlog en terreur. De media werken dat beeld in de hand, maar dat is geen eerlijke representatie van de regio. Met mijn boek wil ik aantonen dat de zintuiglijke aspecten minstens zo bepalend zijn voor je beleving van een plek. De indrukken die je opdoet, dienen als compensatie voor het geweld en het extremisme”, zegt ze.

De jury prees het interdisciplinaire karakter van het werk. “Vertrekkende vanuit de tekenkunst slaat Carla Swerts de brug naar fotografie, installatiekunst en literatuur. Zo groeide Woestijngetijden uit tot een uniek totaalkunstwerk”, klinkt het.

De Bill Award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt en gaat naar jong, creatief en ondernemend talent. Naast de award krijgt de winnaar 1.000 euro om te investeren in een volgend project, professionele coaching en ondersteuning.

FRAME
Carla Swerts is illustrator, artistiek docent aan UHasselt en gastprofessor illustratie aan Hogeschool PXL. Ze is verbonden aan de onderzoeksgroep FRAME (UHasselt/PXL-MAD Faculty). Carla Swerts illustreerde boekprojecten voor o.m. Lannoo en Averbode Publishers en voerde opdrachten uit voor Stad Hasselt, KU Leuven, Bokrijk en Afro Latino Festival. Haar werk werd al tentoongesteld in onder andere het KMSKA, Z33 en CIAP.