Decafeïnekoffie op café toch niet altijd deca    17 nov 2018

Decafeïnekoffie op café toch niet altijd deca
17 nov 2018

CONTACTPERSOON

De heer Wouter MARCHAL

32-11-268392

wouter.marchal@uhasselt.be

Een deca-koffie bestellen op café? Dan krijg je toch niet altijd een koffie zonder cafeïne. Dat blijkt uit een steekproefonderzoek van UHasselt op vraag van de krant Het Belang van Limburg. Een journaliste van de krant bestelde in dertig Limburgse cafés telkens één deca-koffie en nam van elk een staal. Onderzoekers van UHasselt controleerden daarna de verschillende stalen. Vijf van de dertig koffies bleken gewone koffie te zijn en geen deca.

“Als je op café een decafeïnekoffie bestelt, krijg je dan wel altijd een deca?”, met die vraag trok de krant Het Belang van Limburg naar UHasselt. Chemisch laborante Jenny Put en docent chemie Wouter Marchal gingen akkoord om dit te  helpen uitzoeken. “Het meten van het cafeïnegehalte in dranken zoals koffie, thee of frisdrank is één van de onderzoeken die we onze studenten chemie tijdens hun opleiding aanleren”, legt Jenny Put uit. “De chemische analyse die we tijdens deze testen uitvoeren, hebben we nu ook gebruikt in dit onderzoek. Voor ons was het vooral een leuke manier om aan onze studenten te tonen hoe we deze onderzoeksmethoden ook in de praktijk omzetten.”

“Om dit onderzoek uit te voeren hebben we eerst geanalyseerd wat het cafeïnegehalte in gewone koffie en in decafeïnekoffie is, om onze analysemethode op punt te stellen”, legt dr. Wouter Marchal uit. “Dit deden we aan de hand van ‘HPLC’, een techniek waarmee we compenten in complexe mengsels kunnen scheiden en kwantificeren. Nadien zijn we aan de slag gegaan met de dertig aangeleverde stalen. Deze hebben we eerst verdund en na filtratie in ons analysetoestel geïnjecteerd. Op deze manier kregen we in een chromatogram de verschillende componenten van de koffie én de cafeïnewaarden voor ieder staal te zien”, aldus Jenny.

5 van de 30

“Ook tot onze eigen verbazing bleek dat vijf van de dertig stalen een hoog cafeïnegehalte hadden. Alle vijf de stalen hadden evenveel cafeïne als een gewone koffie, dus dit waren zéker geen decafeïnekoffies”, zegt Jenny Put. “25 van de 30 stalen waren duidelijk wel deca”, vult Wouter Marchal aan. “Maar bij enkele stalen lag ook hier de cafeïne concentratie iets hoger dan bij ons referentie deca-staal. Dit kan te maken hebben met verschillende omstandigheden, bijvoorbeeld het onvoldoende reinigen van het toestel na het maken van een gewone koffie, Hiervoor hebben we geen sluitende verklaring.”

(UHasselt-onderzoekers dr. Wouter Marchal & Jenny Put)