Dure bloedverdunners niet beter dan aspirine bij behandeling stent in kransslagader    27 aug 2018

27 aug 2018

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Pascal VRANCKX

pascal.vranckx@uhasselt.be

Met een mega-studie bewijzen UHasselt en Jessa dat de nieuwste, krachtige en dure bloedverdunners niet beter zijn dan aspirine in de behandeling van patiënten met een stent in een bloedvat van het hart.

Hartpatiënten waarbij een stent geplaatst werd in de kransslagaders, krijgen nadien medicatie toegediend die bloedklontervorming voorkomt. Aspirine was tot op heden de standaard waarmee andere bloedverdunners werden gecombineerd.

Over de jaren zijn deze bloedverdunners steeds krachtiger geworden en ook meer betrouwbaar. Krachtiger wil zeggen betere preventie van bloedklontervorming. Dit heeft evenwel een prijs. Deze producten zijn duurder; bovendien in combinatie met aspirine, gaan ze gepaard met een verhoogd risico op majeure bloeding. In de maag, en zeldzaam ook in de hersenen.

Prof. dr. Pascal Vranckx, gastprofessor aan UHasselt en medisch hoofd Cardiale Intensieve Zorgen in het Jessa Ziekenhuis, voerde samen met drie proffen uit Bern en Londen hierop een grootschalig onderzoek naar het gebruik van bloedverdunners en aspirine tijdens deze behandeling. Uit het onderzoek blijkt dat de effectiviteit van aspirine overeind blijft en dat de nieuwste krachtige en ook duurdere bloedverdunners niet beter zijn in de behandeling van patiënten die een stent kregen in het bloedvat van het hart.

16.000 patiënten

“Aan onze wereldwijde studie namen 16.000 patiënten en 130 cardiologische centra uit 18 verschillende landen deel”, legt prof. dr. Pascal Vranckx uit. “Deze Global Leaders Study, vertrok drie jaar geleden, vanuit het concept: minder is meer. Met andere woorden: het doel was aspirine uit het medicatieschema weg te laten. Maar ons onderzoek toont net het omgekeerde aan. “Het onderzoek toont aan dat een behandeling met het krachtige, duurdere product over een periode van 2 jaar gelijkwaardig maar zeker niet beter was dan de huidige combinatie. Gezien het belangrijk prijsverschil tussen het krachtige product en aspirine, is er op basis van onze resultaten geen reden meer om de vandaag gebruikte behandeling te wijzigen”, aldus Pascal Vranckx.

15 miljoen euro besparen

Een snelle berekening leert dat de resultaten van deze studie een besparing van ongeveer 15 miljoen euro op jaarbasis kan opleveren voor de ziekteverzekering, enkel voor Vlaanderen. Met dit onderzoek dragen het Hartcentrum Hasselt, het Jessa Ziekenhuis en UHasselt prominent bij tot de toekomstige zorg voor miljoenen patiënten wereldwijd.

De resultaten zijn vanmiddag gepresenteerd op het jaarlijkse ESC-congres (European Society of Cardiology) in München en zijn meteen online gepubliceerd door The Lancet, één van de meest vooraanstaande medische  vakbladen.

TER SITUERING:

• In Vlaanderen alleen worden jaarlijks ongeveer 20.000 patiënten behandeld met een stent, een metalen buisje, in een bloedvat van het hart.
  • 20% van hen loopt het risico op een nieuwe ingreep binnen de 3 jaar. Bij de helft omwille van een probleem in de stent.
  • Het metalen buisje is aanvankelijk in contact met de bloedbaan. Bloedklontervorming in dit buisje kan het bloedvat van het hart afsluiten en een hartaanval veroorzaken.
  • Preventie van bloedklontervorming buiten maar ook (en vooral) in de stent is cruciaal. Patiënten worden daarbij behandeld met een bloedverdunner in combinatie met aspirine.
  • De andere onderzoekers zijn: prof. Patrick Serruys (Imperial College Londen), prof. Marco Valgimigli en prof. Stephan Windecker (beiden universiteit van Bern).