Happy Aging Day: Hoe vier jij straks jouw 100ste verjaardag?    19 okt 2018

Happy Aging Day: Hoe vier jij straks jouw 100ste verjaardag?
19 okt 2018

CONTACTPERSOON

Mevrouw Bianca CECCARELLI

32-11-286904

bianca.ceccarelli@uhasselt.be

De top van de (inter)nationale gezondheids- en ouderenzorg verzamelde ook dit jaar aan UHasselt tijdens Happy Aging Day. Burgers, academici, ondernemers, zorgprofessionals en beleidsmakers maken tijdens deze dag kennis met de allernieuwste technologische en digitale innovaties in de gezondheidszorg. Daarnaast geven enkele absolute topsprekers, waaronder de Amerikaanse wetenschapper Nir Barzilai, hun visie over gezond en gelukkig (ouder) worden.

Wie vandaag geboren wordt, maakt een grote kans om 100 jaar oud te worden. Maar wat betekent dat voor zijn of haar levenskwaliteit? Kan je een eeuw leven (of langer) én toch gezond, actief en betrokken zijn? En voor welke uitdagingen komt onze maatschappij dan te staan?

Al deze vragen staan centraal tijdens deze derde editie van Happy Aging Day. Een dag volledig in het teken van gelukkig en gezond ouder worden. Met 230 deelnemers blikt de organisatie erg tevreden terug op deze dag.

600 honderdjarigen onderzocht

Happy Aging is zeer trots dat de New Yorkse wetenschapper Nir Barzilai naar UHasselt komt als één van de gastsprekers. Barzilai is medisch hoofdadviseur van het grootste biotechbedrijf in aging ter wereld, Life Biosciences Inc. Dit bedrijf onderzoekt hoe ze de door ouderdom ontstane aftakeling van het menselijk lichaam kan aanpakken. Nir Barzilai is een pionier in het bestuderen van de biologie van veroudering en is gekend voor zijn onderzoek naar de genetica ervan met focus op uitzonderlijke levensduur.

Barzilai leidt ook het Longevity Genes Project, een genetisch onderzoek waarbij hij meer dan 600 families van honderdjarigen en hun kinderen onderzoekt. Hier ontdekte hij het bestaan van zogenaamde ‘levensduurgenen’. Genen die de honderdjarige lijken te beschermen tegen belangrijke ouderdomsziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker of  diabetes en dementie.

De keynote van Barzilai is voor Happy Aging ook een unieke kans om de actoren uit haar netwerk, zoals (biotech) bedrijven actief in aging, potentiële investeerders en academici in contact te brengen met het netwerk van prof. Barzilai. Hierdoor bouwt Happy Aging verder aan een internationale cluster van stakeholders om innovaties in de ouderenzorg te versnellen en zo bij te dragen tot meer kwaliteitsvolle zorg.

Van huisarts als gezondheidscoach tot leefgemeenschappen

Naast Nir Barzilai staan nog enkele topsprekers op het podium tijdens de Happy Aging Day. Servaas Bingé (BE) is sportarts bij Lotto-Soudal en huisarts. Meer nog dan zieken genezen moet de huisarts volgens Bingé ook de burgers coachen om zo gezond mogelijk te blijven en optimale prestaties te leveren. Die visie ligt ook aan de basis van zijn start-up, emma.health, waarmee hij healthcoaching-trajecten op maat wil aanbieden.

Jo Robrechts (BE) bedenkt als serieel ondernemer duurzame antwoorden op maatschappelijke uitdagingen zoals de vergrijzing, gezinsverdunning en vereenzaming. Eén antwoord ligt volgens hem in op te richten leefgemeenschappen, waar jong én oud samenwonen en waar 55-plussers een volwaardige plaats innemen.

Tot slot wil Dirk Schyvink (BE) met een jonge blik kijken naar vergrijzing. Vanuit zijn achtergrond als socioloog en marketeer, en liefhebber van innovatie sprak hij een jaar lang met ondernemers, jonge wolven én generatiegenoten. Hier groeide het besef dat onze leeftijd straks – in honderdjarig leven – een hele andere betekenis zal krijgen.

De nieuwste innovaties in de ouderenzorg

Tijdens Happy Aging Day stellen ook 29 bedrijven hun technologische en digitale innovaties voor in de gezondheidszorg tijdens een grote innovatiemarkt. Van kledij die het aan- en uitkleden van zwaar zorgbehoevende personen vergemakkelijkt tot de nieuwste gezondheidsapps en een anti-tremor polsbrace . Allemaal zijn ze aanwezig tijdens Happy Aging Day, waar de bedrijven een blik geven op de toekomst van de zorg.

Nephroflow kaapte dit jaar de Happy Aging Innovation Award weg. Hiermee krijgt het Belgische bedrijf een coaching traject door Happy Aging aangeboden t.w.v. 2000€. Nephroflow is een bedrijf dat ziekenhuizen door middel van softwareoplossingen helpt om nog betere zorg aan te bieden aan de patiënt tijdens een dialysebehandeling. Het bedrijf zorgt voor een mobiele workflow die de verpleegkundigen actief ondersteunt tijdens iedere stap van de behandeling. Van het opzetten van het dialyse toestel, het verbinden en monitoren van de patiënten, tot het registreren en behandelen van  complicaties.

De Motmans & Partners prijs ging dit jaar naar Attractive2wear. Dit bedrijf ontwerpt kledij die het aan- en uitkleden van zwaar zorgbehoevende personen vergemakkelijkt. De Motmans & Partners prijs t.w.v. 1000€ biedt het bedrijf een mentor 55+ traject aan. Hiermee krijgen zij begeleiding van senior ervaringsdeskundigen die concrete tips, kennis en ervaring delen Attractive2wear ging ook naar huis met de publieksprijs.

PXL-m-Assist kreeg op haar beurt de prijs van het BlueHealth Innovation Center. De app biedt mensen met executief dysfunctioneren ondersteuning in het dagelijkse leven. Deze prijs, t.w.v. 750 € geeft hen kosteloze deelname aan de HealthRampUp.

Unieke samenwerking ING

Tijdens deze dag sluit Happy Aging ook een strategisch partnership af met ING. Happy Aging zal haar expertise in de zorgsector inzetten om inzichten  aan te leveren aan ING rond innovaties binnen de ouderenzorg. Hierbij wordt er gedacht aan digitale toepassingen voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, woon-zorgcentra, geneesheren en andere zorgprofessionals. Met deze samenwerking versterkt Happy Aging ook haar netwerk met zorgactoren en startende ondernemingen.