Help ons de luchtkwaliteit in Hasselt te verbeteren!    26 okt 2018

Help ons de luchtkwaliteit in Hasselt te verbeteren!
26 okt 2018

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Davy JANSSENS

32-11-269128

davy.janssens@uhasselt.be

IMOB roept opnieuw de hulp in van Hasselaren om mee te werken aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in hun stad. Een team van maximum 20 Hasselaren wordt gevraagd om luchtkwaliteitsgegevens te verzamelen via een speciaal daarvoor ontwikkeld meettoestelletje (de “Citizen Kit”). Na analyse van de verzamelde gegevens denk je als lid van het team ‘burgerwetenschappers’ mee na over mogelijke acties voor verandering.

Inwoners van Hasselt die deel willen uitmaken van dit team kunnen zich inschrijven voor de twee workshops waarbij ze stap voor stap gevormd worden tot ware burgerwetenschappers en leren hoe zij het verschil kunnen maken. De workshops worden georganiseerd op maandag 12 november en maandag 3 december, telkens van 17u tot 20u op de Campus in Hasselt (Oude Gevangenis). De workshops kaderen binnen het Europees gefinancierd iSCAPE-project.

iSCAPE gaat de strijd aan tegen klimaatverandering

iSCAPE streeft ernaar de ecologische voetafdruk van Europese steden te verkleinen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Het project wordt uitgevoerd door een team van 14 verschillende projectpartners. Aangezien steden verantwoordelijk zijn voor ruwweg 70 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd, spelen ze een cruciale rol in de strijd tegen de klimaatverandering. “We zullen passieve saneringstechnieken voor luchtverontreiniging, beleidsmaatregelen en initiatieven voor gedragsverandering ontwikkelen”, aldus dr. Francesco Pilla (University College Dublin), coördinator van het iSCAPE-project. iSCAPE vertrekt vanuit het ‘Smart city’-concept. “Smart cities ofwel ‘slimme steden’ pakken stedelijke uitdagingen zoals luchtvervuiling aan en doen een beroep op burgers om hun doel te bereiken.”

Burgerwetenschap in Hasselt

Burgerwetenschap, ook wel bekend als ‘Citizen Science’, is een integraal onderdeel van het iSCAPE project. Burgerwetenschap staat voor onderzoek waarbij burgers van meet af aan betrokken worden. Ze bepalen mee de onderzoeksvraag en/of verzamelen data, verspreiden onderzoeksresultaten en analyseren soms zelfs data. Burgerwetenschap verhoogt niet enkel de betrokkenheid van de maatschappij bij wetenschap, maar bevordert ook de dialoog tussen wetenschappers en niet-wetenschappers. De studie wordt uitgevoerd in 6 Europese steden (de zogenaamde proeftuinen), waaronder Hasselt. Elke proeftuin organiseert ‘Citizen Science’-workshops.

Focus van de ‘Citizen Science’ workshops

Twee ‘Citizen Science’ workshops worden georganiseerd binnen een periode van 3 weken. In de eerste workshop maken deelnemers kennis met de Citizen Kits. Dit zijn kleine budgetvriendelijke luchtkwaliteitssensoren die we ontwikkelden binnen iSCAPE. Na de eerste workshop gebruiken deelnemers deze sensoren om luchtkwaliteitsmetingen te doen in Hasselt die vervolgens door het iSCAPE-team worden geanalyseerd. Gegevens zijn veel krachtiger en gemakkelijker te begrijpen als ze worden gevisualiseerd. Hierop gaan we dieper in tijdens de tweede workshop. Deelnemers leren dan meer over de waarde en het potentieel van de gegevens die zij verzamelden - wat inzicht biedt in mogelijke acties en veranderingen.

Praktische gegevens over de workshops en de ‘Citizen Science’ activiteiten

Registratie is verplicht! Alleen geregistreerde deelnemers kunnen deelnemen als ‘burgerwetenschappers’

Maandag 12/11/2018

Workshop 1 (max. 20 deelnemers): data (leren) verzamelen

• 17u - 20u
  • Campus Hasselt
    Martelarenlaan 42
    3500 Hasselt

13/11/2018 - 23/11/2018

Dataverzameling door de burgerwetenschappers

26/11/2018 - 3/12/2018

Data-analyse door het iSCAPE team

Maandag 3/12/2018

Workshop 2: data (leren) begrijpen

• 17u – 20u
  • Campus Hasselt
    Martelarenlaan 42
    3500 Hasselt

Bent u de ideale burgerwetenschapper?

Wil u meer inzicht krijgen in uw lokale luchtkwaliteit? Wil u weten hoe u luchtkwaliteit kunt meten en hiervoor kennis maken met sensortechnologieën? Wil u verandering creëren of het beleid helpen sturen om de lucht in uw stad positief te beïnvloeden / verbeteren? Als dat zo is, zijn de iSCAPE ‘Citizen Science’ workshops een ideale gelegenheid om te beginnen.

Een oprechte interesse in luchtkwaliteit is aan te bevelen, maar u hoeft geen wetenschappelijke achtergrond of kennis van de luchtkwaliteit te hebben.  Bent u geïnteresseerd, aarzel dan niet en neem meteen contact met ons op. Maximum 20 burgerwetenschappers kunnen deelnemen aan de workshops

Hoe kan ik inschrijven?

Neem contact op met: Edith Donders, Instituut voor Mobiliteit (IMOB), Tel: +32(0)11 26 91 02, E-mail: imob@uhasselt.be

Elke deelnemer ontvangt aan het einde van de tweede workshop sodexo cadeaucheques ter waarde van €20.

Meer informatie over iSCAPE?

Neem contact op met: prof. dr. Davy Janssens, Instituut voor Mobiliteit (IMOB),

Tel: +32(0) 11 26 91 28, E-mail: davy.janssens@uhasselt.be of raadpleeg:

http://iscapeproject.eu/ @iSCAPEproject  https://www.facebook.com/iSCAPEproject/

iSCAPE ontvangt financiering van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma onder subsidieovereenkomst nr. 689954. Het iSCAPE-project wordt in 2019 afgerond.