Internationale conferentie IREG-9 strijkt neer aan UHasselt    24 mei 2018

dr. Sadia VANCAUWENBERGH

32-11-269109

sadia.vancauwenbergh@uhasselt.be

Een honderdtal academici en experten rond universitaire rankings wereldwijd verzamelen 24 en 25 mei in de gebouwen van UHasselt tijdens de internationale IREG 9 conferentie. Een prestigieus, jaarlijks congres over het belang van evaluatie en rankings in het hoger onderwijs. Voor onze universiteit is het een enorme eer om dit evenement te mogen organiseren.

Wat is het belang van een universitaire ranking? Zijn deze geschikt om universiteiten met elkaar te vergelijken? Wat betekent de plaats die je universiteit op een ranglijst krijgt nu echt? Het zijn enkele vragen die aan bod komen op het grote internationale congres IREG 9, dit jaar gehouden in de Oude Gevangenis, campus UHasselt. Van over de hele wereld komen experten en organisatoren van universitaire rankings hier samen om te spreken met mensen uit het universitaire landschap.

Ranking en evaluatie

Onderwijsinstellingen krijgen op verschillende manieren een kwaliteitslabel opgespeld. Enerzijds zijn er de Universitaire Rankings, dit zijn lijsten waarin de beste universiteiten wereldwijd gerangschikt worden volgens verschillende criteria inzake onderzoek. Anderzijds zijn er ook andere accreditatiesystemen om hogere onderwijsinstellingen te evalueren. Deze evaluatiesystemen worden doorgaans door een overheid opgesteld en kijken naar de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek. Ranking en deze evaluatiesystemen worden op dit moment gezien als twee afzonderlijke gebieden in de evaluatie van het hoger onderwijs, twee gebieden die los van elkaar staan. Maar stilaan groeien deze twee wel meer en meer naar elkaar toe.

En dat is precies ook de bedoeling tijdens IREG 9 in Hasselt. Onder de titel “Universitaire rankings en accreditatie - Twee wegen die naar hetzelfde doel leiden?” maken experten uit de wereld van evaluatiesystemen kennis met experten uit de wereld van universitaire rankings. Samen analyseren zij de relaties tussen accreditatie en universitaire ranglijsten in de context van de uitdagingen voor het hoger onderwijs en de kwaliteit ervan. Daarbij wordt onder meer gedacht aan de druk van nieuwe technologieën en open databronnen.

Naast experten van UHasselt zijn er tijdens IREG 9 heel wat belangrijke sprekers waaronder de hoofden van enkele grote rankings (Shanghai Ranking, U-Multirank, QS Ranking,…). Ook beleidsmensen van onder meer Europese instellingen zijn hier aanwezig. Vorige edities van IREG gingen door in onder meer Qatar, Londen en Berlijn, nu is Hasselt dus aan de beurt. “Als gastheer voor het evenement mogen wij ook mee een deel van de gespreksonderwerpen bepalen. De discussie die UHasselt hier opent is het nagaan in welke mate universitaire rankings geschikt zijn om vergelijkingen tussen universiteiten mee te maken. De addertjes onder het gras bij de rankings, daar willen we naar op zoek”, zegt mede-organisatrice Sadia Vancauwenberghe (UHasselt).