Jarige UHasselt reikt 7 eredoctoraten uit    30 mei 2018

De heer Koen SANTERMANS

32-11-268009

koen.santermans@uhasselt.be

Universiteit Hasselt is precies 45 jaar oud. Voor deze speciale gelegenheid reikt de universiteit 7 eredoctoraten uit. Serge Abiteboul, Susanne Baer, John Goddard, Yehuda Shoenfeld, Harry Timmermans, Ayodhya Tiwari en Joëlle Tuerlinckx ontvingen hun diploma én medaille tijdens een ceremonie op campus Diepenbeek.

Bij de start van het allereerste academiejaar in september 1973 telde de universiteit Hasselt nog geen 400 studenten. 45 jaar later zijn dat er zo een 6.500. “In de afgelopen 45 jaar heeft UHasselt een enorme weg afgelegd”, zegt rector Luc De Schepper. “De komende jaren komt het erop aan om als civic universiteit onze rol in en voor de regio te versterken – via onze opleidingen en ons onderzoek.” Onze nieuwe eredoctoren bestrijken dit jaar daarom ook ons hele onderwijs- en onderzoeksspectrum.

7 eredoctoren

Het instellingseredoctoraat dit jaar gaat naar John Goddard (emeritus professor aan Newcastle University). Goddard heeft zich steeds sterk gemaakt voor de civic university: een universiteit die zich in haar onderwijs, onderzoek en dienstverlening engageert in en voor de samenleving. Met dit eredoctoraat brengt de UHasselt – die zich met haar nieuwe missie en visie expliciet positioneert als ‘civic’ – niet enkel hulde aan zijn werk, maar ook aan die spirit van samenwerking en engagement.

De faculteit Architectuur en kunst eert op haar beurt kunstenares Joëlle Tuerlinckx. Als hedendaagse kunstenaar heeft zij grote impact op de praktijk van jonge kunstenaars die de grenzen van disciplines en media bevragen. Met het eredoctoraat wil de faculteit ook het nog steeds mannelijk georiënteerde canon van de hedendaagse kunst bevragen.

Yehuda Shoenfeld is een toponderzoeker in het domein van auto-immuunziekten. Hij is oprichter en hoofd van het Zabludowicz Center for Autoimmune Diseases (Sheba Medical Center, Tel Aviv) en drijvende kracht achter het samenwerkingsplatform Autoimmunity Network. Met dit eredoctoraat brengt de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen hulde aan zowel zijn werk als aan zijn steun aan jonge onderzoekers wereldwijd.

De faculteit Industriële ingenieurswetenschappen nomineert Ayodhya Tiwari voor een eredoctoraat. Prof. dr. Tiwari – verbonden aan de prestigieuze Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) in Zürich – heeft doorheen zijn carrière een ijzersterk track record opgebouwd rond onderzoek naar dunnefilmzonnecellen.

Susanne Baer (een voordracht van de faculteit Rechten) is een van de zestien rechters van het Duitse federale grondwettelijk hof (Bundesverfassungsgericht) in Karlsruhe. Ze is professor in publiek recht en genderstudies aan de Humboldt-Universität zu Berlin. Als alom gerespecteerde academica én rechter breekt zij een lans voor een terugkeer naar de basics van de democratie en het gelijkheidsbeginsel.

Harry Timmermans (Technische Universiteit Eindhoven) heeft zijn sporen verdiend met onderzoek rond de ontwikkeling en applicatie van innovatieve rekenmodellen en ICT voor urban planning en mobiliteit. Op zijn naam staan meer dan 500 publicaties. De School voor Mobiliteitswetenschappen nomineerde professor Timmermans voor het eredoctoraat.

Serge Abiteboul (verbonden aan het Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique – INRIA) is een toonaangevend onderzoeker op het vlak van data management. Prof. dr. Abiteboul, voorgedragen door de faculteit Wetenschappen, was ook betrokken bij verschillende start-ups. Als lid van de Franse Académie des Sciences gaf hij mee vorm aan het informatica-onderwijs in Frankrijk.