Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Kinderrechtencommissaris krijgt eredoctoraat UHasselt    28 nov 2018

Kinderrechtencommissaris krijgt eredoctoraat UHasselt
28 nov 2018

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Johan ACKAERT

32-11-268769

johan.ackaert@uhasselt.be


Ter ere van haar tienjarig bestaan reikt de faculteit Rechten van Universiteit Hasselt een eredoctoraat uit aan Bruno Vanobbergen, hoofd van het Kinderrechtencommissariaat. Op 15 januari zal Bruno Vanobbergen het eredoctoraat officieel in ontvangst nemen aan UHasselt.  “Als kinderrechtencommissaris houdt Bruno Vanobbergen de samenleving wakker om belangen en rechten van kinderen en jongeren centraal te blijven stellen”, zegt promotor prof. dr. Charlotte Declerck.

“Sinds 2009 staat Bruno Vanobbergen aan het hoofd van het Kinderrechtencommissariaat. Onder zijn leiding brengt het Kinderrechtencommissariaat maatschappelijk onrecht tegen kinderen en jongeren onder de aandacht én werkt het beleidsadviezen uit”, zegt decaan van de faculteit Rechten Johan Ackaert. “Daarmee verliezen ze nooit hun doel uit het oog, namelijk de naleving en toepassing van kinderrechten in Vlaanderen.”

Steun voor kinderen, jongeren én professionals

Het Vlaams Kinderrechtencommissariaat bemiddelt, onderzoekt klachten en adviseert het beleid. Het afgelopen werkjaar ontvingen zij meer dan 1.200 meldingen. Deze gingen onder meer over onderwijs en pesten. Verder heeft het Kinderrechtencommissariaat de afgelopen jaren veel aandacht voor de rechten van minderjarige vluchtelingen.

“Bruno Vanobbergen is er voor iedereen”, zegt Charlotte Declerck. “Hij is niet alleen een luisterend oor voor de kinderen, maar ook voor de zorgen van hulpverleners. Individuele verhalen verruimt hij tot maatschappelijke thema’s en problemen, die op hun beurt dan weer de basis vormen voor beleidsadviezen die leiden tot een beter ‘samen-leven’.” Johan Ackaert vult aan: “Het is net dat wat ook het recht beoogt: een samenleving mogelijk en beter maken. Voor onze faculteit Rechten was de kinderrechtencommissaris dan ook een logische keuze voor dit eredoctoraat. Kinderen en jongeren moeten absoluut dé hoofdprioriteit zijn voor onze samenleving.”

Over tien jaar faculteit Rechten

Dit eredoctoraat kadert binnen het tienjarig bestaan van de faculteit Rechten van UHasselt. De rechtenopleiding is het resultaat van een samenwerking tussen UHasselt, Universiteit Maastricht en KU Leuven.  Terwijl er vóór de oprichting van deze faculteit nog sprake was van een onderparticipatie, is de participatie van Limburgse studenten de afgelopen tien jaar in de rechtenopleiding gestegen tot het Vlaamse gemiddelde.

De opleiding heeft van in het begin gekozen voor vernieuwing, waarbij theorie en praktijk hand in hand gaan. De meeste alumni gaan aan de slag als advocaat, consultant, kandidaat-notaris of als jurist bij overheidsinstellingen en bedrijven in binnen- en buitenland. Eén alumna werkt bij filmhuis Annapurna in Los Angeles, één bij Nitto in Japan en eentje is advocaat bij UEFA.