Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Leer programmeren met de allereerste UHasselt Tutorial    10 sep 2018

Leer programmeren met de allereerste UHasselt Tutorial
10 sep 2018

CONTACTPERSOON

De heer Dirk PEETERS

32-11-268461

dirk.peeters@uhasselt.be


Universiteit Hasselt start met eigen tutorials op videoplatform YouTube. In de eerste lessenreeks kan je leren programmeren met programmeertaal Python. Deze UHasselt Tutorial richt zich op iedereen met interesse voor programmeren. Voor scholen kunnen de video’s zowel individueel als in klasverband worden gebruikt.

“Er is een grote vraag naar informatici en technologische kennis op onze arbeidsmarkt”, zegt praktijkassistent Informatica Dirk Peeters, die de eerste UHasselt Tutorials ontwikkelde. “Maar in het huidige middelbaar onderwijs komen informatica wetenschappen en zeker specifieke vaardigheden zoals programmeren nog te weinig aan bod.”

UHasselt start daarom met een Nederlandstalige tutorial die iedereen toelaat om via open kanalen en op een laagdrempelige manier kennis te maken met de populaire programmeertaal Python. “Python is een breed inzetbare programmeertaal die zowel gebruikt wordt voor datascience en artificial intelligence, als voor het maken van websites, apps en videogames. Naast video’s over hoe je met Python kan programmeren, voorzien we ook een website met meer dan honderd oefeningen om de nieuwe kennis meteen uit te testen. Deze oefeningen worden ook automatisch getest op hun werking”, vertelt Dirk Peeters. “Iedereen met interesse voor informatica kan zo ontdekken of ze deze vaardigheid leuk vinden. Hopelijk kunnen we zo de interesse voor programmeren en de informatica wetenschappen aanwakkeren”, zegt professor Informatica Frank Neven.    

 

Civic Universiteit

“Deze UHasselt Tutorial kan interessant zijn voor zowel autodidacten, als voor middelbare scholen”, zegt vicerector Onderwijs Karin Coninx. “Als civic universiteit speelt UHasselt graag in op de noden van de maatschappij. Met deze Tutorial willen we het secundair onderwijs en de leerkrachten ondersteunen met het uitbouwen van de lessen informatica. Via de gratis video’s vinden leerkrachten hun weg naar didactisch materiaal en Python oefeningen, deze kunnen zij dan eventueel aanvullen met eigen studiemateriaal.”

“Scholen kunnen vrij deze UHasselt Tutorial in klasverband gebruiken. Zij krijgen hierbij ondersteuning van onze universiteit”, zegt Dirk Peeters. “UHasselt organiseert ook een nascholing voor leerkrachten rond computationeel denken en programmeren. Hier zal deze tutorial uiteraard ook aan bod komen.”

Tutorials

“UHasselt gelooft dat deze Tutorials de samenwerking tussen het middelbaar en het hoger onderwijs nog kan verbeteren. Er zijn in ieder geval al enkele ideeën om dit principe ook voor andere vakken in het secundair onderwijs toe te passen”, besluit Karin Coninx.

De UHasselt Tutorials kan je hier bekijken.