Masterstudent industrieel ingenieur bouwt mee aan satellietcommunicatiestation    2 mrt 2018

Masterstudent industrieel ingenieur bouwt mee aan satellietcommunicatiestation
2 mrt 2018

De ambitie van sommige studenten reikt tot de ruimte - letterlijk. Student industrieel ingenieur Tom Mladenov (UHasselt/KU Leuven) werkte mee aan de bouw van een satellietcommunicatiestation van het Leuvense Instituut voor Sterrenkunde. Eind februari werd dat ‘grondstation’ in gebruik genomen – met succes, want het wist een signaal van de Franse nanosatelliet PicSat op te vangen.

Het Instituut voor Sterrenkunde (KU Leuven) trok Tom Mladenov een jaar geleden aan de mouw voor de ontwikkeling van een satellietcommunicatiestation. Hij was als student industrieel ingenieur (elektronica-ICT) verantwoordelijk voor het ontwerp én de implementatie van het ‘grondstation’.

Na twee maanden hard werken, volgde de wel heel speciale inhuldiging (bijgewoond door de European Research Council). “We zijn erin geslaagd om live het signaal van de satelliet PicSat op te vangen – en dat dan ook te ontcijferen”, zegt de UHasselt/KU Leuven-student. “Dat signaal bevat informatie over de gezondheid van de satelliet – van cruciaal belang voor de mission operators  in Parijs. Omdat Leuven noordelijker ligt dan Parijs kunnen wij het signaal eerder opvangen en hebben we dus meer data.”

Schoendoos
PicSat werd gelanceerd door de Indian Space Research Organisation (ISRO). Bij die lancering werden verschillende satellieten – ontwikkeld door universiteiten en onderzoekscentra van over de hele wereld – in een baan rond de aarde gebracht. De satellietjes zijn niet groter dan een schoendoos. “De satellietschotel van ons grondstation heeft een diameter van twee meter en is in staat om zelfs de zwakste signalen van kleine satellieten op te pikken”, aldus de onderzoekers met wie Tom Mladenov nauw heeft moeten samenwerken.

De satelliet zelf werd ontwikkeld door het LESIA Observatoir in Parijs, om de beweging te kunnen volgen van een exoplaneet bij de moederster Bèta Pictoris (3.000 keer jonger dan onze zon). “De satelliet monitort de intensiteit van die ster, iets wat enkel kan vanuit de ruimte. Dat zou nieuwe informatie moeten opleveren over het proces van planeten- en sterrenvorming.”

OSCAR-QLITE
Deze nanosatellietjes (CubeSats) stellen universiteiten en onderzoekscentra in staat om op een relatief goedkope manier experimenten uit te voeren in de ruimte. Voor zijn masterproef werkt Tom aan de KU Leuven zelf mee aan zo’n satelliet. “Onze satelliet zal met behulp van een telescoop intensiteiten van sterren monitoren en bepalen of er zich rond bepaalde sterren al dan niet bewoonbare exoplaneten bevinden”, zegt hij.

Daarnaast neemt de masterstudent ook deel aan het UHasselt-project OSCAR-QLITE. “Daarin gaan studenten fysica, informatica en industrieel ingenieur – in samenwerking met het European Space Agency (ESA) – een diamant-gebaseerde magnetometer testen in de ruimte, met behulp van een stratosfeerballon. Het ultieme doel is om een eigen UHasselt-satelliet te ontwikkelen en deze in de ruimte te brengen.”

Levenslang leren
Tom Mladenov nam dit project op in het kader van LevensLang Leren (LLL), een opleindingsonderdeel binnen de faculteit Industriële ingenieurswetenschappen dat studenten aanzet om – buiten het curriculum om – hun kennis te verdiepen en verantwoordelijkheid op te nemen in de vorm van lezingen en projecten.

Industrieel ingenieur is een gezamenlijke opleiding van UHasselt en KU Leuven.