Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Meer dan 130.000 euro van Charcot Stichting aan MS-onderzoek UHasselt    19 jan 2018

Meer dan 130.000 euro van Charcot Stichting aan MS-onderzoek UHasselt
19 jan 2018

De Belgische Charcot Stichting schenkt in totaal meer dan 130.000 euro aan maar liefst vier verschillende UHasselt-onderzoeksprojecten. Het fonds maakt elk jaar geld vrij voor fundamenteel en klinisch onderzoek in de strijd tegen Multiple Sclerose (MS). MS-onderzoek is een belangrijk speerpunt van het Biomedisch Onderzoeksinstituut.

Multiple sclerose is een ongeneeslijke chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. In België leven er zo’n 12.000 personen met MS. De Charcot Stichting schenkt dit jaar in totaal 300.000 euro aan Belgische onderzoekers – waarvan meer dan 130.000 euro naar UHasselt gaat.

Niels Hellings, Anitha Ethirajan en Tanja Junkers krijgen 25.000 euro voor hun onderzoeksproject rond doelgerichte nanopartikels. Die moeten helpen bij het in kaart brengen van ontstekingsprocessen in de hersenen van patiënten met de onbehandelbare vorm van MS – en moeten de ontwikkeling van nieuwe behandelingen bespoedigen. Het project is een samenwerking tussen BIOMED en imo-imomec.

BIOMED-onderzoekers Jerome Hendriks en Jeroen Bogie ontvangen 39.000 euro om na te gaan of er bij MS-patiënten in verschillende stadia van de ziekte veranderingen optreden in de ‘lipiden’. Die lipiden spelen een sleutelrol in de schadelijke eigenschappen van macrofagen (immuuncellen) bij MS-letsels. Het onderzoek moet meer inzicht brengen in de voortgang van de ziekte.

Bieke Broux focust (samen met UGent-onderzoeker Georges Leclercq) op de rol van de aangeboren lymfoïde cellen bij MS. Uitgangspunt daarbij is dat zowel het aantal als de verdeling van die cellen gewijzigd zijn bij MS-patiënten – en dat dit te maken heeft met de aanwezigheid van genetische risicovarianten. De onderzoekers krijgen elk 30.000 euro van de Charcot Stichting.

Tim Vanmierlo (die 40.000 euro ontvangt, gefinancierd door de Nationale Belgische MS Liga) bestudeert in zijn onderzoeksproject welke proteïnen verantwoordelijk zijn voor het herstelproces bij progressieve MS – de chronische fase waarin bestaande therapieën niet langer efficiënt werkzaam zijn. De bevindingen zouden de basis moeten vormen voor de verdere ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen in de behandeling van (progressieve) MS.

www.charcot-stichting.org