Nieuwe Design/Build Studio laat studenten ontwerpen én bouwen    16 feb 2018

Nieuwe Design/Build Studio laat  studenten ontwerpen én bouwen
16 feb 2018

Vrijdag (16 februari) lanceerde de faculteit Architectuur en kunst haar Design/Build Studio. “Studenten en bedrijven zullen er samenwerken aan maatschappelijk relevante bouwprojecten, met een sterke focus op innovatie”, aldus dr. arch. Bart Janssens. Het eerste project dat op stapel staat, is een Experience House langs het voormalige kolenspoor van Genk. Twee ontwerpen zullen uiteindelijk ook gebouwd worden.

De gloednieuwe Design/Build Studio maakt deel uit van het LIVE LAB van de faculteit Architectuur en kunst. “Via dat platform laten we studenten maatschappelijk relevante projecten ontwerpen én die ook effectief bouwen”, zegt dr. arch. Bart Janssens. Binnen het project werken UHasselt-studenten architectuur, industrieel ingenieur en PXL-studenten Bouw samen met bedrijven. “Daardoor ga je de ontwerp- en bouwopgave multidisciplinair en, dus, realistisch benaderen.”

Experience House
De allereerste Design/Build Studio-opdracht sluit aan bij een eerder project rond trage wegen. Binnen een participatief traject bekeken studenten, onderzoekers en gebruikers hoe paadjes, doorsteken, fietsverbindingen… in Genk kunnen worden ingezet als motor voor maatschappijvorming en werkgelegenheid. Het project is een initiatief van Trage Wegen vzw, De Andere Markt, Stad Genk en Provincie Limburg.

“Vorig jaar bekeken we al welke gebouwde interventies deze functie concreet zouden kunnen ondersteunen. Zo kwam er langs het Genkse kolenspoor, aan de rand van Nieuw-Texas, een prototype van een Experience House. Dit huis verbond de wijk met het Kolenspoor – en op die manier met stad en regio”, aldus Bart Janssens.

De bedoeling is nu dat studenten dit prototype verder uitwerken tot een volwaardig Experience house waarin één tot twee personen voor een korte periode kunnen verblijven en daarbij een relatie aangaan met de omgeving. “Van februari tot juni zullen de studenten, met bedrijven, het Experience House ontwerpen en ontwikkelen. De ontwerpen moeten aan welbepaalde voorwaarden voldoen. Denk aan de hoge mate van prefabricatie en aandacht voor circulair bouwen.”

Jury
Een jury zal twee voorstellen selecteren, die dan in het najaar gerealiseerd zullen worden. CRH Structural Concrete en Machiels Building Solutions zullen ondersteuning bieden bij zowel de uitwerking van het ontwerp als bij de bouw.