Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Onderzoekers wereldwijd verzamelen aan UHasselt voor topcongres ‘Electroceramics XVI’    9 jul 2018

Onderzoekers wereldwijd verzamelen aan UHasselt voor topcongres ‘Electroceramics XVI’
9 jul 2018

Zo een tweehonderdtal wetenschappers wereldwijd zijn van 9 tot 12 juli aanwezig aan Universiteit Hasselt voor het topcongres Electroceramics. “Hier worden de allernieuwste inzichten gedeeld rond onderzoek naar elektrokeramische materialen”, zegt prof. dr. Marlies Van Bael (UHasselt).

 

“In tegenstelling tot de traditionele keramieken, die we kennen van tegels en bakstenen, gaat het hier om een speciale klasse van keramische materialen die belangrijke elektrische, magnetische of optische eigenschappen hebben en kunnen gebruikt worden in tal van toepassingen” zegt Marlies Van Bael.

En dat kan heel wat zijn, zo blijkt. “De impact van deze high-tech materialen in ons dagelijks leven is niet te onderschatten. Iedereen die een nieuwe smartphone aanschaft, maakt gebruik van de recentste ontwikkelingen in dit domein. Zo vind je elektrokeramieken in zowat alle componenten in (micro-)elektronische circuits van je smartphone, omdat ze ofwel ladingen kunnen geleiden, of net tegenhouden of opslaan. Ook de elektrodes in de batterij bestaan uit elektrokeramische materialen die lithium-ionen kunnen capteren en lossen bij een bepaald voltage. Het touch-screen bevat transparante geleidende keramieken, de microfoon en luidsprekers bevatten piezoelektrische keramieken, materialen die mechanische druk (van geluidsgolven) kunnen omzetten in een elektrisch signaal of omgekeerd, enzovoort ...”

We verzamelen in Hasselt onderzoekers die de bestaande materialen en technologieën verbeteren, maar ook de kennis samenbrengen voor nieuwe toepassingen. Piezoelektrica bijvoorbeeld, worden al jaar en dag gebruikt in gasaanstekers, naalden van platenspelers, luidsprekers, en medische echografie. Een nieuwe toepassing zou zijn om die keramische materialen zo goed te kunnen maken dat we ze in een superdun laagje op textiel kunnen aanbrengen om dan, al joggend, elektrische energie op te wekken om onze smartphone op te laden.  

“In dit congres delen wetenschappers de nieuwste inzichten uit wereldwijd onderzoek. Het gaat dan niet alleen over wat we allemaal kunnen doen met keramische materialen maar ook over heel fundamentele vragen. Zoals: Hoe kunnen we de elektrische of magnetische eigenschappen van deze materialen manipuleren door atomen op bepaalde posities te vervangen door andere? Of hoe zorgen we ervoor dat we deze materialen kunnen vervaardigen op een betaalbare, duurzame én opschaalbare manier? Typisch moeten keramieken immers bij zeer hoge temperaturen ‘gebakken’ worden in de oven. We hebben intussen de kennis om die temperatuur met honderden graden naar beneden te halen.

IMO-IMOMEC

Uitdagingen genoeg in dit onderzoeksveld, zo blijkt. “Daarom dat deze onderzoekers van over de hele wereld aanwezig zijn, uit meer dan 30 landen verzamelt men aan UHasselt.

Voor UHasselt is dit ook een unieke kans om ons eigen onderzoek van het Instituut van Materiaalonderzoek aan de wereld te tonen. “Al meer dan 30 jaar ontwikkelen we innovatieve synthesemethodes voor elektrokeramieken. Sinds enkele jaren onderzoeken we aan imo-imomec ook nieuwe elektrokeramische materialen voor performantere batterijen”, zegt An Hardy. “Vorige maand verhuisden we een deel van ons onderzoeksteam naar EnergyVille 2, met een uniek dry-lab, waarin we de materialen die we ontwikkelen ook verder kunnen onderzoeken in batterijen voor betere en veiligere manieren van energie-opslag.”

Voorafgaand aan de conferentie organiseert UHasselt samen met de ‘European Ceramic Society’ (ECerS) ook een zomerschool waarbij jonge onderzoekers naast heel wat lessen van internationale toponderzoekers een bezoek zullen brengen aan de gloednieuwe campus van EnergyVille in Genk.