Oude gevangenis, nieuwe verhalen    21 nov 2018

De heer Arne BIESMANS

32-11-268681

arne.biesmans@uhasselt.be

Ter gelegenheid van de 45ste verjaardag van UHasselt en de 10de verjaardag van de faculteit Rechten komt de rijke geschiedenis van de Oude Gevangenis opnieuw tot leven. Op vraag van UHasselt dook auteur Karin De Greeve in de archieven om te werken aan een boek rond dit opmerkelijke UHasselt-patrimonium. Het boek “Hoe een Oude Gevangenis een open huis werd”  zal te koop zijn bij de Dienst Toerisme van de stad Hasselt.

“De Oude Gevangenis is niet alleen een markant gebouw. Het is een decor voor vele grote en kleine verhalen”, vertelde rector Luc De Schepper in zijn dankwoord tijdens de officiële boekvoorstelling. “Verhalen die het absoluut waard zijn om verteld en herinnerd te worden. Verhalen die nu gebundeld zijn in dit boek, dat we met veel trots voorstellen.”

Breinaalden en verzet

“De anekdotes over de 160-jarige Oude Gevangenis zijn inderdaad ontelbaar”, zegt auteur Karin De Greeve. Zij kreeg van UHasselt de vraag of ze zich wilde verdiepen in de geschiedenis van de Oude Gevangenis. “Twee jaar heb ik aan dit boek gewerkt”, zegt Karin. “Als Hasseltse én oud-student aan UHasselt begon ik met veel plezier aan dit project. Mijn research bracht me van de Bibliotheek Hasselt Limburg en het stadsarchief van Hasselt tot in het Provinciaal archief en het Rijksarchief. Maar het zijn vooral de vele gesprekken die ik had met direct betrokkenen en familieleden van hoofdrolspelers die me hielpen om de rijke geschiedenis van dit bijzondere gebouw tot leven te wekken.”

Het resultaat is een stilistisch en mooi vormgegeven boek, boordevol knappe foto’s en verhalen van achter de gevangenismuren. Over hoe een vrouwelijke gevangene zich een weg naar buiten probeerde te graven met behulp van breinaalden, hoe op een gegeven moment in iedere cel zeven tot acht gevangenen moesten verblijven en hoe tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog de Oude Gevangenis ook dienst deed om er verzetslieden op te sluiten en te martelen.

Open Huis

“Natuurlijk is er in het boek ook uitgebreid aandacht voor het nieuwe verhaal van de Oude Gevangenis”, zegt Karin. “Zo een tien jaar geleden begonnen architecten aan de plannen om van de Oude Gevangenis het nieuwe faculteitsgebouw van Rechten te maken. Waar ooit gevangenen koude en donkere dagen moesten beleven in hun cel, studeren nu dagelijks honderden jongeren. Het resultaat van de renovatie is een harmonieuze mix van oud en nieuw, waarbij dit historische gebouw een heel andere en belangrijke maatschappelijk rol krijgt.”

“Dit boek is een mooi cadeau voor een jonge universiteit die sinds enkele jaren kostbaar erfgoed, zoals deze Oude Gevangenis, tot haar patrimonium mag rekenen. En voor de tien jaar oude faculteit Rechten die dit gebouw een tweede leven geeft. Met dit boek zal iedereen dit opzienbarende gebouw – haar gekraste stenen, ingekerfde namen en kogelgaten – ongetwijfeld nog béter begrijpen”, besluit rector Luc De Schepper.

Het boek “Hoe een Oude Gevangenis een open huis werd” zal te koop zijn bij de Dienst Toerisme van stad Hasselt. Kostprijs is 8 euro.