UD Woonlabo Hasselt wint internationale ontwerpprijs    27 jun 2018

dr.arch. Jasmien HERSSENS

32-11-292172

jasmien.herssens@uhasselt.be

Internationale erkenning voor het UD Woonlabo. Deze modelwoning nabij het Hasseltse Moederhuis mocht de Internationale UD Award van het Duitse Instituut voor Universal Design in ontvangst nemen. Het Woonlabo is volledig ingericht volgens de principes van Universal Design. Tijdens de awarduitreiking werden ook de toekomstplannen bekendgemaakt. Die staan in het teken van toerisme en verblijfsaccommodatie.

Tien jaar geleden legden de Universiteit Hasselt, Hogeschool PXL en Inter – voorheen bekend als Toegankelijkheidsbureau – de eerste kiem voor het Universal Design Woonlabo in Hasselt. Na een grondige renovatie onder leiding van de bekende architect Vittorio Simoni opende het Woonlabo vijf jaar geleden haar deuren in de gerenoveerde conciërgewoning van het Oud Moederhuis aan de Hasseltse Guffenslaan. Na vijf jaar heeft het UD Woonlabo 11 500 bezoekers op de teller staan. Die maakten kennis met 400 innovatieve designoplossingen voor zorgeloos wonen. Daarnaast leverde het UD Woonlabo 35 succesvolle onderzoeksprojecten op. Het project geniet steun van Limburg Sterk Merk (LSM).

Universal Design Expert Award

Ook internationaal rekent het Woonlabo op erkenning. Zo mocht het op 27 juni de Universal Design Expert Award 2018 in ontvangst nemen. Het befaamde Institut für Universal Design uit München reikt deze award al voor de achtste keer uit als erkenning van good practice. Twee onafhankelijke jury’s duiden de winnaar aan. Een expertenjury met deskundigen uit Duitsland, Oostenrijk, Japan en Zuid-Korea, en een 80-koppige gebruikersjury met mannen en vrouwen van alle leeftijden. Thomas Bade van het Institut für Universal Design kwam de award overhandigen uit tijdens een inspiratiemoment in Hasselt.

Verblijfsaccommodatie

In de komende jaren verruimt het UD Woonlabo haar werking naar verblijfsaccommodatie. Met een beperkte verbouwing zullen bezoekers kennis kunnen maken met oplossingen en inspiratie voor de inrichting van onder meer hotels en B&B’s. Ook hier met de klemtoon op zorgeloze toepassingen voor alle leeftijden. De renovatie gebeurt in samenwerking met het Limburgse Dôme Deco.

Steeds meer ondernemers uit de toeristische sector wensen hun logiesaanbod af te stemmen op de groeiende vraag naar zorgtoerisme. Het UD Woonlabo wil hierop inspelen door een aangename en toegankelijke beleving met de nodige zorgomkaering in de volledige vakantieketen te combineren. Met een uniek belevingsverblijf wil het Woonlabo een ondenemers en uitbaters van kleinschalige logies, hotels en verblijfsfaciliteiten inspireren. Door een overnachting in het UD Woonlabo kunnen ze bijvoorbeeld zelf ervaren hoe Universal Design de sleutel vormt voor een zorgeloos woon- en verblijfscomfort.

Rob Cuyvers, decaan fan de faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt: “Het UD Woonlabo is als living lab een  unieke ontmoetings-, onderzoeks- en belevingscentrum met focus op levenslang en aanpasbaar wonen én verblijven voor iedereen”

Ben Lambrechts, algemeen directeur Hogeschool PXL: “Deze award is een erg mooie erkenning voor het UD Woonlabo, dat erin slaagt ontwerpers, ondernemers en professionals met state of the art UD-woonoplossingen te verbinden.”

Wendy Metten, algemeen directeur Inter: “Met het UD Woonlabo realiseren de drie stichtende leden een echt unicum in Vlaanderen. Met dit partnership brengen we onze expertise op het snijvlak van universal design, innovatie, praktijk en onderzoek samen. Dit zal hand in hand gaan met de betrokkenheid van ervaringsdeksundigen zodat we nog sterker  en gepast inspelen op de stijgende vraag voor zorgeloos wonen en verblijven.”