UHasselt stelt eigen jenever voor!    1 okt 2018

UHasselt stelt eigen jenever voor!
1 okt 2018

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Patrick REYGEL

32-11-268336

patrick.reygel@uhasselt.be

Hij is er! Trots stellen we u als universiteit Hasselt de enige echte UHasselt-jenever voor. Een ambachtelijk gestookte Hasseltse jenever, met granen afkomstig uit de site van de Herkenrode Abdij. Het ingrediënt meidoorn zorgt voor een unieke smaak. De UHasselt-jenever zal te koop zijn bij Toerisme Hasselt.

“Net zoals sommige universiteitssteden verbonden zijn met bier, is Hasselt verbonden met jenever. We zijn blij dat Universiteit Hasselt die oude traditie nu ook verrijkt met een eigen jenever”, zegt rector Luc De Schepper. “Het gaat hier om een echte Hasseltse jenever, gebrouwen volgens zowel de technisch vereisten als de Beschermde Geografische Aanduidingen voor gedistilleerde dranken.”

Patrick Reygel, professor Biologie aan UHasselt en voorzitter van de vzw Nationaal Jenevermuseum Hasselt legt uit: “De jenever is gestookt door ’t  Stookkot, een kleine, ambachtelijke brouwerij in Stevoort. De moutwijn heeft gedurende minimum zes maanden gerijpt in het kanton Hasselt. De gerst en rogge zijn afkomstig van de Herkenrodeboer, een bio-landbouwbedrijf, waardoor we kunnen spreken van een ‘korte keten’ product.”

“Die link met de Herkenrode Abdij is ook heel mooi in het licht van de geschiedenis én toekomst van UHasselt”, vult Luc De Schepper aan. “Lang voor de oprichting van UHasselt vormde de abdij de bekendste vorm van intellectuele activiteit in onze regio. De abdij is daarom ook één van onze figuren aanwezig op onze pedelstaf. Tegelijkertijd neemt UHasselt binnenkort ook haar intrek in het Refugehuis van de Herkenrodekazerne.”

Uniek ingrediënt: Meidoorn

“Met een alcoholpercentage van 35% is dit een jenever met een volle smaak, een stevige aanzet én toch zacht”, zegt Patrick Reygel. “De neus is erg belangrijk. Een kenmerkende geur van moutwijn en bloemige componenten afkomstig uit de toegevoegde planten en/of kruidenextracten.”

“Het recept is natuurlijk geheim”, lacht Patrick. “Maar van de stoker mag ik toch één unieke component verklappen. En dat is de meidoorn. Een plant, zowel te vinden in Hasselt als in Diepenbeek. Heel mooi aan de tweestijlige meidoorn is ook dat de extracten van deze plant gebruikt worden voor medicinale toepassingen. De bloesem en bessen hebben onder meer een bloeddrukverlagende werking en worden tot op vandaag gebruikt in de behandeling van lichte cardiovasculaire stoornissen”.

Toerisme Hasselt

De UHasselt jenever zal binnenkort te koop worden aangeboden bij de dienst Toerisme van de stad Hasselt. Een fles kost 23 euro, bijbehorende UHasselt glaasjes zullen verkocht worden aan 3,5 euro per stuk.