UHasselt viert 45ste verjaardag met zeven eredoctoraten    28 feb 2018

UHasselt viert 45ste verjaardag met zeven eredoctoraten
28 feb 2018

Op 30 mei zal UHasselt zeven eredoctoraten uitreiken. Serge Abiteboul, Susanne Baer, John Goddard, Yehuda Shoenfeld, Harry Timmermans, Ayodhya Tiwari en Joëlle Tuerlinckx ontvangen hun diploma én medaille tijdens een ceremonie op campus Diepenbeek. “Onze nieuwe eredoctoren komen uit andere werelden, maar wat ze delen is visie, engagement en actie”, zegt rector Luc de Schepper.

De Dies Natalis (‘geboortedag’) zal dit jaar wat feestelijker verlopen dan anders, want UHasselt viert in 2018 haar 45ste verjaardag. In september 1973 startten nog geen 400 studenten aan het allereerste academiejaar van de universiteit. Rector Luc De Schepper: “De nieuwe eredoctoren bestrijken ons hele onderwijs- en onderzoeksspectrum. Maar ze belichamen ook onze ambitie – een universiteit wiens studenten, alumni, onderzoekers, en medewerkers zich diepgaand engageren in en voor de samenleving.”

Hedendaags kunstenares Joëlle Tuerlinckx heeft grote impact op de praktijk van jonge kunstenaars die de grenzen van disciplines en media bevragen. De faculteit Architectuur en kunst eert niet alleen haar artistieke loopbaan, maar wil met het eredoctoraat ook het nog steeds mannelijk georiënteerde canon van de hedendaagse kunst bevragen.

Yehuda Shoenfeld is een toponderzoeker in het domein van auto-immuunziekten, met publicaties in o.m. Nature en Lancet. Hij is oprichter en hoofd van het Zabludowicz Center for Autoimmune Diseases (Sheba Medical Center, Tel Aviv) en drijvende kracht achter het samenwerkingsplatform Autoimmunity Network. Met dit eredoctoraat brengt de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen hulde aan zowel zijn werk als aan zijn steun aan jonge onderzoekers wereldwijd.

De faculteit Industriële ingenieurswetenschappen nomineert Ayodhya Tiwari voor een eredoctoraat. Prof. dr. Tiwari – verbonden aan de prestigieuze Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) in Zürich – heeft doorheen zijn carrière een ijzersterk track record opgebouwd rond onderzoek naar dunnefilmzonnecellen.

Susanne Baer (een voordracht van de faculteit Rechten) is een van de zestien rechters van het Duitse federale grondwettelijk hof (Bundesverfassungsgericht) in Karlsruhe. Ze is professor in publiek recht en genderstudies aan de Humboldt-Universität zu Berlin. Als alom gerespecteerde academica én rechter breekt zij een lans voor een terugkeer naar de basics van de democratie en het gelijkheidsbeginsel.

Harry Timmermans (Technische Universiteit Eindhoven) heeft zijn sporen verdiend met onderzoek rond de ontwikkeling en applicatie van innovatieve rekenmodellen en ICT voor urban planning en mobiliteit. Op zijn naam staan meer dan 500 publicaties. De School voor Mobiliteitswetenschappen nomineerde professor Timmermans voor het eredoctoraat.

Serge Abiteboul (verbonden aan het Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique – INRIA) is een toonaangevend onderzoeker op het vlak van data management. Prof. dr. Abiteboul, voorgedragen door de faculteit Wetenschappen, was ook betrokken bij verschillende start-ups. Als lid van de Franse Académie des Sciences gaf hij mee vorm aan het informatica-onderwijs in Frankrijk.

Het instellingseredoctoraat dit jaar gaat naar John Goddard (emeritus professor aan Newcastle University). Goddard heeft zich steeds sterk gemaakt voor de civic university: een universiteit die zich in haar onderwijs, onderzoek en dienstverlening engageert in en voor de samenleving. Zo bestudeerde hij voor de OESO de symbiose tussen hoger onderwijs en de regio. Hij schreef ook diverse boeken over het onderwerp. Doorheen zijn carrière heeft Goddard universiteit én samenleving een belangrijk kompas aangereikt bij het tackelen van de grote maatschappelijke uitdagingen. Met dit eredoctoraat brengt de UHasselt – die zich met haar nieuwe missie en visie expliciet positioneert als ‘civic’ – niet enkel hulde aan zijn werk, maar ook aan die spirit van samenwerking en engagement.

www.uhasselt.be/diesnatalis